Megdöntjük az orgazmussal, a szexszel és a gyönyörrel kapcsolatos mítoszokat

A szexszel, az önkielégítéssel és az orgazmussal kapcsolatban rengeteg félreértés és tévhit terjedt el. Ezek nagy része káros lehet, mert aggodalmat és szorongást kelthet az emberekben, amikor éppen élvezniük kellene a szex csodálatos gyönyöreit.

Más hiedelmek pedig ahhoz vezethetnek, hogy az emberek kerülik vagy figyelmen kívül hagyják az igazán nagyszerű tippeket és trükköket, amelyekkel jócskán feljavíthatnák a szexuális életüket.

Alix Fox szexológus most áttekint egy pár elterjedt tévhitet és aggodalmat és felfedi a mögöttük rejlő igazságot

„Az óvszerek megnehezítik a szex élvezetét mindkét partner számára - a gumi akadályt képez a partnerek között”

Az óvszereket gyakran azért kritizálják, mert „csökkentik az érzést”. Valójában a Durex egyes tanulmányai kimutatták, hogy a férfiak 65%-a és a nők 85%-a szerint nehezebb óvszerrel elérni az orgazmust.*

Azonban a technológia fejlődésének köszönhetően a modern óvszerek olyan vékonyak, mintha „ott sem lennének”. A Durex Invisible óvszerek a Durex által kifejlesztett egyik legvékonyabb természetes latex óvszerek, amelyek a magas szintű biztonság és védelem mellett maximális érzékenységet nyújtanak. A Durex Real Feel óvszerek pedig poliizoprénből készülnek, amely egy lágy, rugalmas, új generációs nem latex anyag, elősegíti a testmeleg átadását, így olyan természetes érzést nyújt, mintha a bőrötök érintkezne. Ha úgy véled, hogy rossz hírét keltették az óvszereknek, itt az ideje újabb modellre váltani.

Sőt, az óvszereknek további előnyei is vannak. A Durex Pleasure Me óvszerek töve bordázott és pontszerűen érdesített, hogy egyedülállóan izgassa a csiklót behatolás közben. A Durex Mutual Pleasure óvszerek is érdesített felületűek, míg belül Performa benzokain síkosítót tartalmaznak, amely egy gyengéd, biztonságos érzéstelenítő, mely lelassítja a férfiakat, így a partnerek hosszabb ideig élvezhetik a testi gyönyöröket. Az eredmény? A nők jobban felizgulnak + több idejük marad eljutni a csúcsra a szeretkezés során = nagyobb az eget rengető orgazmusok esélye!

Az új Durex Intense óvszerek pedig szó szerint szenzációsak. Bordázott, pontszerűen érdesített felületükön túl a külső részüket speciális stimuláló zselé borítja, ami növeli a véráramot a nemi szervekbe és meleg, hűsítő és bizsergő érzések finom elegyét nyújtja. Úgy tervezték ezeket, hogy a szex csodálatos érzésének a felerősítésével segítsék a nőket eljutni az orgazmusig. A Durex Intense nem áll az élvezetek útjába: éppenhogy gyönyörtelibbé teszi és fokozza a szex örömeit.

Az óvszerek használatával a menstruáció alatt is tisztább és biztonságosabb a szex, mivel a méhnyak lejjebb ereszkedik a hüvelyben és tágabb a nyílása, ilyenkor hajlamosabb lehetsz a fertőzésekre is, ezért fontos, hogy a férfi óvszert húzzon behatolás előtt. És persze mindketten könnyebben kikapcsolódhatok és koncentrálhattok az élvezetekre, ha tudjátok, hogy helyén van a védelem a nem kívánt terheséggel és a szexuálisan terjedő betegségekkel szemben.

“a férfi orgazmusa az elsődleges, a nőé csak másodlagos - a szex célja, hogy kielégítsük a farkát, ha a nő közben elélvez, az csak ráadás!”

A múltban sokan a férfi orgazmust képzelték a szex fő céljának. Magától értetődőnek vették, hogy a férfi mindig eljut a csúcsra, míg a nők lehet, hogy nem… sőt valószínűleg nem fognak. Ha a nő elmegy, az nagyszerű, de míg a férfi orgazmusa a dolgok természetes velejárója, a nőét csak alkalmi bónusznak tekintették. Elfogadott volt, hogy a szeretkezés akkor ér véget, amikor a férfi eléri a csúcspontot, még akkor is, ha a nő nincs kielégítve.

Ez teljesen helytelen. És elfogadhatatlan. Valójában ez lehet az egyik legkártékonyabb szexszel kapcsolatos mítosz. A Durex kutatásából kiderült, hogy a nők kétharmada nem mindig elégül ki szeretkezéskor – és ezen változtatni kell.*

Történelmileg ez azért alakulhatott ki így, mert a férfi magömlés alapvető fontosságú a fajfenntartáshoz, míg a női orgazmus nem (bár egyes evolúciós elméletek feltételezik, hogy a nő orgazmusa során az izomösszehúzódások segítik a spermát a méhbe juttatni, ahol találkozhat a petesejttel, így ez is szerepet játszhat a megtermékenyítésben). A nőkkel szemben tanúsított szexizmus, illetve a nők boldogságának a férfiaké alá való rendelése is nagyrészt felelős azért a társadalmi beidegződésért, miszerint a „szex elsődlegesen a férfiak kiszolgálásáról szól, nem a nőkről”. Akármilyen okok is húzódnak meg mögötte, itt az ideje elfelejteni ezt a hazugságot.

A nők szexuális élvezetének a fontossága 100%-ban megegyezik a férfiakéval. Ha a nőknek tovább tart az orgazmus elérése, akkor több időt kell fordítani rá, hogy esélye legyen elérni. Ha egy nőnek további izgatásra van szüksége ahhoz, hogy elmenjen, akkor tovább kell izgatni. Ha a behatolás nem elegendő a nő számára a csúcspont eléréséhez, akkor a szeretkezésnek nemcsak a behatolásról és az ejakulációról kell szólnia! Mindig jobb a szex, ha mindkét partner élvezi - és a jobb, egyenlőbb szex jobb, egyenlőbb párkapcsolathoz vezet. A fantasztikus szexért #OrgazmustMindenkinek! - #OrgasmsForAll

„A férfiakat untatja vagy megsérti, ha a nők nem érik el gyorsan az orgazmust, ezért ha nem sikerül, jobb ha megjátszod”

A vizsgálatok kimutatták, hogy a nőknek általában hosszabb időre van szükségük az orgazmus eléréséhez, mint a férfiaknak: míg a férfiak négy perc alatt elélveznek partnerrel folytatott szex során, a nőknek akár 20 perc, vagy ennél is hosszabb idő szükséges ehhez.** Sajnos azonban sok nő nem érzi elég magabiztosnak magát ahhoz, hogy elég hosszú ideig játsszon a partnerével ahhoz, hogy elérje az orgazmust, vagy hogy megmutassa szeretőjének, hogy mely technikák és érintések jönnek be neki. Ehelyett úgy érzik, hogy színlelniük kell, hogy minden rendben, és partnerük egóját masszírozva megjátsszák az orgazmust.

Azonban a ’csalorgazmus’ ördögi kört teremt, mivel helytelen visszajelzést ad. A színlelt orgazmus meggyőzheti a férfit, hogy mindent tökéletesen csinál... és ez ahhoz vezet, hogy mindent ugyanúgy folytat és nem javul a helyzet.

Sokkal hasznosabb, ha azt javaslod, hogy valami új dolgot próbáljatok ki együtt, ami sokkal őszintébb és élvezetesebb együttlétekhez vezethet. Egy valamire való partner szívesen kísérletezik bármivel, amivel megrengetheti a világodat.

Mindezek ellenére van egy pozitívuma a ’színlelésnek’. Ha direkt összeszorítod a medenceizmodat úgy, ahogy az orgazmus alatt összehúzódnak, gyorsabban vagy mélyebben lélegzel, vagy az orgazmusod alatt bekövetkező többi dolgot imitálod, az valódi orgazmust válthat ki, ha már a közelében jársz. A lényeg az, hogy a saját javadat szolgáld ezekkel, és ne másnak próbálj hízelegni.

„A férfiak sose színlelik az orgazmust - amikor beindulnak, minden alkalommal el is mennek!”

Könnyű azt hinni, hogy csak a nők színlelik az orgazmust. A férfiaknál nincs erre semmi szükség, mivel ők garantáltan célba érnek... igaz? A Kansas-i Egyetem kutatása szerint nem így van, ugyanis a felmérés kimutatta, hogy a férfiak egynegyede tetette, hogy magömlése volt az együttlét során. [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19707929]

Miért tettetné egy férfi, hogy kielégül szeretkezéskor? Először is számos tényező, például a szorongás, a kimerültség, az alkohol, az antidepresszánsok és más gyógyszerek és drogok is megnehezíthetik a férfiak számára az ejakulációt. Azonban sok úr azon aggódik, hogy a partnere önmagát fogja okolni vagy nem érzi magát szexisnek, esetleg azt hiszi, hogy ’rossz az ágyban’, ha nem következik be a magömlés. Így a csalódottság elkerülése érdekében úgy tesznek, mintha megtörtént volna.

A férfiak olyankor is színlelhetik az orgazmust, amikor attól tartanak, hogy túl sokáig elhúzódik a szex és esetleg fáj a partnerüknek, vagy a büszkeségük megőrzése végett, ha túl fáradtak ahhoz, hogy folytassák a nyomulást, és gyorsan be akarják fejezni az együttlétet.

Mi ebből a tanulság? A szex mindkét nem számára stresszes lehet, az orgazmust pedig sokféle tényező komplikálhatja. Mindenki jobb élményekkel gazdagodhat a hálószobában, ha az együttlét alapja az őszinteség, az empátia, a világos kommunikáció, és elhagyja az előítéleteit a szexualitásról.

„A kegel gyakorlatok csak az idős hölgyek számára hasznosak, vagy az anyukáknak közvetlen szülés után”

A Kegel gyakorlatok a szeméremcsonttól a farokcsontig húzódó PC- vagy medenceizomként is ismert pubococcygeus izmot erősítik. Ennek az izomnak a feladata a vizeletsugár leállítása pisilés közben, illetve a nők központi stabilitásának és a szülésnek az elősegítése.

Ez az izom húzódik össze a női orgazmus során.

A Kegel gyakorlatok valóban segítenek az inkontinencia – pl. véletlen pisilés nevetéskor vagy köhögéskor -javításában, ami gyakran előfordul szülés után vagy idős korban. A PC izom erősítése és irányításának a képessége azonban könnyebbé teszi az orgazmus elérését és intenzívebbé teszi azt. Tehát a Kegel gyakorlatok minden nő számára szuper-szexi gyakorlatok.

Szorítsd össze a belső részeidet ugyanúgy, mintha pisilnél és le akarnád állítani a vizeletáramot. Számolj el háromig és közben ne engedd ki az izmokat. Ezután lazítsd el az izmot, majd ismételd meg a gyakorlatot 10-20 alkalommal, naponta háromszor. Minél jobban megerősödik az izom, annál tovább tartsd a szorítást, míg el nem éred a 10 másodpercet. Nagyjából három hétbe telik, mire észlelni kezded a csodálatos különbséget, amikor ugyanígy összeszorítod a medenceizmot önkielégítés vagy szeretkezés közben.

*Durex Invisible felmérés, 1532 Egyesült Királyságbeli 18 és 60 év közötti felnőtt részvételével, 2015. október

**Feleletválasztós teszt 1500, szexuálisan aktív 16 és 64 év közötti felnőtt nő és férfi részvételével. Az Egyesült Királyságbeli Ginger Comms piackutató ügynökség készítette 2016-ban.

***** Masters, William H.; Johnson, Virginia E.; Reproductive Biology Research Foundation (U.S.) (1966). Human Sexual Response. Little, Brown.

Alix fox

Alix Fox többszörös díjnyertes újságíró, műsorvezető és szexológus. Alix vezeti a The Guardian napilap sikeres, ’Close Encounters’ című podcast sorozatát a szexről; ő a The Modern Mann szórakoztató műsor ’erotikus tanácsadója’; továbbá a Durex Szex és párkapcsolati szakértője. Alix írásai többek között a Marie Claire, Glamour, Cosmo, LOOK, Time Out, Vogue és a The Independent kiadványokban jelennek meg, továbbá gyakran működik együtt a Brook elnevezésű szexuális egészségügyi jótékonysági szervezettel is. Lelkes híve a nyílt, őszinte párbeszédnek a szexről, és úgy véli, hogy mindenki számára elérhetővé kell tenni a megbízható információkat, amelyek segítségével felszabadult, egészséges és boldog szexuális életet élhetnek.