A NŐI ORGAZMUS TÖRTÉNETE


Dr Adam Kay

Mivel a téma valahogy kimaradt a történelem érettségi tételei közül, úgy gondoltam, hogy átveszem veled a női orgazmus történetét.

A középkor

Bizonyára nem meglepetés, hogy manapság sokkal nagyobb fontosságot tulajdonítunk a női orgazmusnak és a szex élvezetének, mint például azt száz évvel ezelőtt tették. De ha visszafordítjuk az idő kerekét a középkorba, akkoriban sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a női orgazmusra, mint a viktoriánusok. Ez azon a (teljességében helytelen) hiten alapult, hogy a nőknek el kellett érniük az orgazmust ahhoz, hogy teherbe essenek. Ezért a férjek különösen odafigyeltek arra, hogy feleségük elérje a csúcspontot.

Ennek sajnos tragikus következménye is volt - törvény mondta ki, hogy ha egy nő gyanított nemi erőszak eredményeképpen esett teherbe, akkor törvény szerint nem erőszakolhatták meg, mert orgazmusa kellett, hogy legyen az aktus során. Még 1814-ban is kimondta Samule Farr tankönyve „A törvényszéki orvostan elemei”, hogy „a testi gyönyör élvezete nélkül nem következhet be a fogamzás”.

A viktoriánus kor

A Pierre Briquet Viktória-korabeli orvos azt állította, hogy a nők negyede „hisztériában” szenved, amelynek a tünetei között szerepelt a szexuális vágy és a „túlzott vaginális lubrikáció”. Az érzéseiket elfojtó viktoriánusok a normális női szexualitást betegségként képzelték el. „Medencei masszázst” írtak fel normális kezelésként, amely a korai vibrátorok használatához vezetett - azzal kezelték a női „hisztériát”, hogy orgazmushoz juttatták a „betegeket”. Ám ezek az eszközök a legkevésbé sem voltak szexisek. Az 1891-es „Manipulátort” gőz hajtotta, és olyan zajos volt, hogy nem lehetett tőle hallani a beszédet sem.

Ennek a regresszív történelmi kornak az egyik pozitív eredménye a vibrátorok elterjedése volt az orvosi rendelőkből a boltok polcaira. Valójában a vibrátor a negyedik háztartási eszköz volt, amely villanyáramot használt (a kenyérpirító, a ventilátor és a vízforraló után). A vibrátorokat elkapkodták a boltok polcairól, ám nem a valódi céljuk miatt értékesítették ezeket - leírásukban általában a „masszírozó” vagy „vérpezsdítő” szavak szerepeltek.

20. század

A női szexualitás témájáról csak az 1940-es években kezdődött meg az érdemi értekezés. A ’Kinsey jelentések’ hatalmas példányszámokban fogytak. Alfred Kinsley ikonikus felméréseiből többek között kiderült, hogy a nők csaknem fele önkielégítéssel érte el az első orgazmusát. Végre nyíltan beszéltek a témáról. Így is 1952-ig eltartott, mire az Amerikai Pszichiátriai Egyesület elvetette a „hisztéria” diagnózisát, miután széleskörben elfogadottá vált, hogy ezek az úgynevezett tünetek normálisak és egészségesek.

Az első orvosi kutatást az orgazmusról 1957-ben végezték - a társadalmi korlátok lazulása éppenhogy csak megengedte, hogy ez elfogadható tudományos kutatási témává váljon. Masters és Johnson áttörő felfedezéseket tettek. Megvizsgálták, hogy a nők miként és miért érik el az orgazmust, amivel megalapozták mai tudásunkat.

Az 1990-es évek elején a feminizmus harmadik hulláma megdöntötte a fennmaradt tabuk nagyrészét a női gyönyör témájában, ami egyre népszerűbb témává vált könyvekben, filmekben, a tévében és a színpadon is, például a „Vagina monológok” c. 1996-os darabban.

Ma

A női orgazmusról továbbra is kevesebb szó esik, mint a férfiakéról, ami feltehetően a társadalom hétköznapi szexizmusának az eredménye. Mindnyájunknak, férfiaknak és nőknek egyaránt nyíltan és szégyen érzet nélkül kell beszélnünk a témáról ahhoz, hogy végre egyenlő helyen szerepeljen a női és a férfi orgazmus a köztudatban. Végül is az orgazmus egyidős a civilizációval - a legtermészesebb dolog a világon!


Dr Adam Kay

Alix Fox többszörös díjnyertes újságíró, műsorvezető és szexológus. Alix vezeti a The Guardian napilap sikeres, ’Close Encounters’ című podcast sorozatát a szexről; ő a The Modern Mann szórakoztató műsor ’erotikus tanácsadója’; továbbá a Durex Szex és párkapcsolati szakértője. Alix írásai többek között a Marie Claire, Glamour, Cosmo, LOOK, Time Out, Vogue és a The Independent kiadványokban jelennek meg, továbbá gyakran működik együtt a Brook elnevezésű szexuális egészségügyi jótékonysági szervezettel is. Lelkes híve a nyílt, őszinte párbeszédnek a szexről, és úgy véli, hogy mindenki számára elérhetővé kell tenni a megbízható információkat, amelyek segítségével felszabadult, egészséges és boldog szexuális életet élhetnek.

A Női orgazmus története dióhéjban

Nők osztják meg személyes orgazmus történeteiket

Nők osztják meg személyes orgazmus történeteiket

Nőket kérdeztünk az orgazmussal kapcsolatos tapasztalataikról. Fedezd fel, hogy számukra mi jó és mi nem, mitől gerjednek be és mitől nem. Nikit...
A Durex #OrgasmsForAll - kérdőív

A Durex #OrgasmsForAll - kérdőív

A nemek közötti egyenlőség gyorsan fejlődik, és most eljött az ideje, hogy az orgazmus területén is követeljük az egyenlőséget. Ez a remek infograf...
Orgazmusrajz

Orgazmusrajz

Az orgazmus érzését szóban átadni meglehetősen furfangos lehet. És míg egyetértünk abban, hogy ezt az érzést folyamatosan megismételnénk, ha megpró...