A te felelősséged is!

December 1., az AIDS Világnapja

December 1. az AIDS világnapja, immáron huszonhat éve. A betegséggel kapcsolatban mégis számos sztereotípia tartja magát mind a mai napig. Eljött az ideje, hogy szembe nézzünk a tényekkel!

A szerzett immunhiányos betegség az 1900-as évek első harmadában lépte át a fajok közötti határt, a majmok immunrendszerét károsító SIV vírus humán, vagyis emberi kórokozóvá vált. A tömeges megjelenésre egészen a nyolcvanas évekig nem voltak bizonyítékok. Azóta azonban számos áldozatot követelt a halálos kór, többek között 1991-ben az ikonikus Queen együttes vezetője, Freddy Mercury is a szerzett immunhiányos betegségben hunyt el.

Jóllehet számos biztató eredménye van az AIDS elleni küzdelemnek, a gyógyszeripar mindmáig nem tudott megfelelő vakcinákkal előrukkolni. A legbiztosabb fegyvernek még mindig a megelőzést tartják a szakemberek!

Az ENSZ korábbi tervei szerint az összehangolt programok segítségével 2015-re megálljt parancsoltak volna a kór terjedésének, de a siker várat magára. Afrika-, Ázsia- és a volt Szovjetunió egykori tagállamaiban továbbra is ezreket fertőz meg a betegség. Egyes becslések szerint csak Oroszországban közel egy millió HIV fertőzött él.

A kórokozó tovább terjed, annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben dollármilliókat felemésztő, a védekezés fontosságára figyelmeztető felvilágosító kampányt indítottak az egészségügyi világszervezetek.

Ezért december elsején orvosok, kutatók, érintettek és az érintetteken segíteni akarók együttesen fordulnak ismét a világ felé azzal az üzenettel, hogy a felelősségteljes magatartás ebben az esetben nem választható opció, hanem a túlélés záloga.

Ne kockáztass!

A te felelősséged is! | Durex HU

Az óvszer eredete és evolúciója

Az óvszer eredete és evolúciója

Miért találták fel a bordázott, pontozott és texturált óvszereket? Miért lehetnek érdekesek számunkra és partnerünk számára? És mi az óvszer jövő...
Szex házasság után

Szex házasság után

Elgondolkodtunk már valaha, hogy milyen a házasság utáni szex? Dr. Laura Berman szexuális szakértő biztosít arról, hogy a házasok vagy a hosszú t...
Felkészülés az anális szexre

Felkészülés az anális szexre

Felkészülés az anális szexre A sokak fantáziájában jelen lévő, míg mások számára félelmetes anális szex az egyik legmegosztóbb és tabut jelentő s...