Sok páciensemmel beszélek az orgazmusról. Gyakran tesznek fel kérdéseket, például: „Miért beszél az orgazmusról? Nekem a bokám tört el!” Itt megtalálod a válaszokat az egyéb gyakran ismételt kérdésekre.

Miért van orgazmusuk a nőknek?

Ez nem olyan furcsa kérdés, mint amilyennek elsőre látszik. Nyilvánvaló, hogy a férfiaknak miért van orgazmusuk - az evolúciós fejlődés azáltal biztatja a férfiakat a magömlésre, hogy örömtelivé teszi, elősegítve a civilizáció folytatását. Másrészt a nőknek nem kell eljutniuk a csúcsra (bár nyilván az a jó, ha eljutnak) ahhoz, hogy teherbe essenek – akár húsz gyereket is szülhetnek anélkül, hogy egyet sóhajtottak volna. A tudósok évtizedek óta tanulmányozzák ezt a rejtélyt, és sajnálatra méltóan, még mindig nem találták meg a megfelelő választ. A jelenlegi feltételezések szerint ennek ugyanaz az oka, mint amiért a férfiaknak is van mellbimbójuk - minden emberben ugyanazok az alapvető építőelemek alakulnak ki, így végül lesz néhány „felesleges alkotórészük”, amelyekre nincs feltétlenül szükségük. De mi nagyon örülünk ezeknek!

Minden nőnek van g-pontja?

Ha minden alkalommal fizetnének, amikor kérdéseket intéznek hozzám a G-pontról, hatalmas tudományos vizsgálatot tudnék finanszírozni a G-pontról. És minden korábbi vizsgálathoz hasonlóan valószínűleg az is teljesen eredménytelen lenne. A G-pont a szexológia Loch Ness-i szörnye - hosszú ideje kutatják, de eddig még senki sem mutatott fel döntő bizonyítékot a létezéséről. Annyit tudunk biztosan, hogy a nőknek körülbelül a fele tapasztalja, hogy a hüvelyük egy meghatározott területén fokozott gyönyört éreznek. Azonban ennek a területnek a helye minden nőnél más, döntően nem látszik ultrahangos felvételeken és a nők felénél egyáltalán nem található ilyen terület. Ezért mindig ugyanazt tanácsolom: ne izgasson, hogy „normális” vagy vagy sem: belülről mindenki más - szó szerint. Fedezd fel, hogy neked mi a jó. Ha találsz olyan területet, amely fantasztikus érzést nyújt, akkor élvezd (akár van hivatalos anatómiai neve, akár nincs), ha pedig nem, akkor ne aggódj, jó társaságban vagy - a földön élő nők felével.

Mi a női ejakuláció?

A nők körülbelül egynegyede lövell ki váladékot az orgazmus során. Világszerte kutatják a veszekedő, perlekedő tudósok, hogy valójában mi a női ejakuláció. Egyes kutatások hajthatatlanul azt állítják, hogy a nők vizeletet lövellnek ki, és ezt húgyhólyagról készített ultrahangos felvételekkel támasztják alá. Más kutatások laboratóriumban tesztelték a női ejakulációs váladékot, és úgy vélik, hogy a női prosztataként is ismert Skene-mirigyben termelődik a hüvelyen belül. Továbbá vannak olyan kutatások is, amelyek mind a két fenti eredményt elfogadják két teljesen különböző női ejakulációként. Nehéz eldönteni, hogy melyik igaz, és a további kutatások újabb eredményeket mutathatnak fel. A lényeg az, hogy ne akadjunk fenn azon, hogy mi történik: a hálószobában vagy, nem fiziológia órán. Ha ejakulálsz orgazmus során, ne elemezd, és semmiképpen se ejtsen zavarba.

Dr adam kay

Alix Fox többszörös díjnyertes újságíró, műsorvezető és szexológus. Alix vezeti a The Guardian napilap sikeres, ’Close Encounters’ című podcast sorozatát a szexről; ő a The Modern Mann szórakoztató műsor ’erotikus tanácsadója’; továbbá a Durex Szex és párkapcsolati szakértője. Alix írásai többek között a Marie Claire, Glamour, Cosmo, LOOK, Time Out, Vogue és a The Independent kiadványokban jelennek meg, továbbá gyakran működik együtt a Brook elnevezésű szexuális egészségügyi jótékonysági szervezettel is. Lelkes híve a nyílt, őszinte párbeszédnek a szexről, és úgy véli, hogy mindenki számára elérhetővé kell tenni a megbízható információkat, amelyek segítségével felszabadult, egészséges és boldog szexuális életet élhetnek.