Tudod, hogy mi az az orgazmus? Nem olyan buta kérdés, mint elsőre hangzik. Nagyon kevesen tudják, hogy pontosan milyen folyamatok zajlanak a testükben, amikor elélveznek. Valójában mi, doktorok is csak nemrégiben értettük meg az orgazmus tudományát.

Dr Adam Kay

Tudod, hogy mi az az orgazmus? Nem olyan buta kérdés, mint elsőre hangzik. Nagyon kevesen tudják, hogy pontosan milyen folyamatok zajlanak a testükben, amikor elélveznek. Valójában mi, doktorok is csak nemrégiben értettük meg az orgazmus tudományát.

Érdekes módon az orgazmus folyamatának a 99%-a az agyban zajlik - ez a test elsődleges nemi szerve. Ez azt jelenti, hogy bármiféle testi stimuláció nélkül is sor kerülhet az orgazmusra. Ezt tartsd észben, amikor észreveszed, hogy egy kollégád ábrándosan kibámul az ablakon - lehet, hogy éppen ezt teszi.

A szexuális izgalom hatására beindul a limbikus rendszer (az érzésekért és az érzelmekért felelős), és a prefrontális kéreg (az unalmas, racionális gondolatokért felelős) egyes részei egy kis időre leállnak. Ha nem tudtad, hogy miért késlelteti az orgazmusodat, ha hirtelen eszedbe jut, hogy ki kell tenni a kukát, ez azért van, mert a prefrontális kéreg nem lehet túl aktív orgazmus közben. És ha azon tűnődsz, hogy vajon miként fedezték fel, hogy az agynak mely részei aktiválódnak orgazmus közben: igen - egy csomó nőt MRI berendezésbe helyeztek, ahol el kellett élvezniük. Ki mondta, hogy unalmas az orvosi kutatás?

Az agynak az insula része is aktiválódik közvetlen az orgazmust megelőzően. Az agynak ez a része állítja le a fájdalomérzést, és ez okozza a fájdalomküszöb drámai növekedését szex közben, és ezért képesek az emberek sokkal több mindent eltűrni BDSM együttlétek során, mint máskor. Ez azt jelenti, hogy fejfájás nem jó kifogás a szex kerülésére, mert a szex valójában enyhítheti a fájdalmat… A cerebellum szintén beindul, ezáltal aktiválva a kisizmokat, ami megmagyarázza a furcsa összehúzódásokat a lábadban, amelyeket az orgazmus közelében észlelhetsz, illetve az arcod... hmmm... egyedi kifejezését a csúcson.

A fő műsorszám folyamán pedig a hipotalamusz és a nucleus accumbens régió koordinálja az orgazmusnak a számodra is ismerős részeit - a ritmikus izomösszehúzódásokat odalent. Az összehúzódásokra nem csak a hüvelyben kerül sor, hanem az egész medencében, a méhizmokban és minden medencei izomban egyaránt. Sajnos azonban ez nem számít különösen hatékony testmozgásnak, mivel maga az orgazmus mindössze öt kalóriát éget el (viszont ha elég energetikus a nekifutás, ennél sokkal több kalóriát is le lehet dolgozni).

Egy csomó más jelzést is küld az agy, amelyek kitágítják a pupillákat, felgyorsítják a légzést és a szívverést, érzékenyebbé teszik a mellbimbókat és összehúzzák a hangszálakat, ami megmagyarázza szex utáni rekedtséget.

Ezután az agyat elárasztja a dopamin, amely a csodálatos érzést nyújtja, hogy tudassa az agy jutalom rendszerével, hogy az orgazmus jó dolog, amit meg kell ismételni a jövőben is. Pontosan ugyanaz a mechanizmus, ami a csokoládé élvezete vagy a munkahelyi jutalom esetén is működésbe lép. Köszi, dopamin!

Az orgazmus során egy másik fontos neurotranszmittert is kibocsájt az agy: az oxitocint, amely az agyalapi mirigyben termelődik, ez megnyugtat és ettől vágyunk ölelésre szex után. A prolaktinnal együtt az oxitocin a felelős az elálmosodásért, ezért orgazmust követően nagyon jól tudunk aludni. Jó éjt!


DR ADAM KAY

Alix Fox többszörös díjnyertes újságíró, műsorvezető és szexológus. Alix vezeti a The Guardian napilap sikeres, ’Close Encounters’ című podcast sorozatát a szexről; ő a The Modern Mann szórakoztató műsor ’erotikus tanácsadója’; továbbá a Durex Szex és párkapcsolati szakértője. Alix írásai többek között a Marie Claire, Glamour, Cosmo, LOOK, Time Out, Vogue és a The Independent kiadványokban jelennek meg, továbbá gyakran működik együtt a Brook elnevezésű szexuális egészségügyi jótékonysági szervezettel is. Lelkes híve a nyílt, őszinte párbeszédnek a szexről, és úgy véli, hogy mindenki számára elérhetővé kell tenni a megbízható információkat, amelyek segítségével felszabadult, egészséges és boldog szexuális életet élhetnek.