Sok fogamzásgátló lehetőség létezik, így néha elveszhetünk a lehetőségek között. A fogamzásgátlókat nyomós okból kifolyólag fejlesztették ki; hogy megakadályozzák a nem tervezett terhességet és megállítsák a szexuális úton terjedő betegségeket (nemi betegségeket). Azonban az információk néha zavarosak, így nem csoda, hogy az emberek gyakran vállalják a kockázatot és belemennek a nem biztonságos szexbe.

Az egészségünkre nézve rendkívül fontos, hogy használjunk valamilyen fogamzásgátló módszert, főleg, ha szexuálisan aktívak vagyunk. Ebben a cikkben a Durex megdönt néhány téveszmét a fogamzásgátlási módszerekről, valamint bemutatja az egyes módszerek előnyét, illetve hátrányát.

Férfi óvszerek

Vannak, akik nem használnak óvszert, mert úgy gondolják, hogy nem biztonságos vagy bármikor elszakadhat. Azonban a férfi óvszer 98%-os hatékonyságú és amennyiben helyesen használjuk, igen biztonságos fogamzásgátló módszernek bizonyul. Továbbá olyan fogamzásgátlási forma, mely megvéd a terhességtől és a szexuális úton terjedő betegségektől is. A férfi óvszer széles körben elérhető és könnyű használni. Ugyanakkor egy másik gyakori tévhit, hogy az óvszer csökkenti a szex közbeni érzeteket. Míg ez előfordulhatott a korai óvszerekkel, az óvszergyártók fejlesztéseinek hála ez manapság már nem jelent problémát. A Durex Invisible óvszert úgy tervezték, hogy extra vékony legyen, ezáltal maximalizálja az érzékenységet szex közben, miközben továbbra is megnyugtató biztonságot és védelmet biztosít.

Női óvszerek

A női óvszerek 95%-os hatékonyságot biztosítanak, ha helyesen és következetesen használjuk őket. Nem olyan könnyen elérhetők, mint a férfi óvszerek, és viszonylag magasabb árkategóriába is tartoznak. De a női óvszer használata meglehetősen egyszerű, behelyezése hasonló a tamponéhoz. Vegyünk fel egy kényelmes pozíciót, nyomjuk össze az óvszer végén található gyűrűt és helyezzük fel a hüvelybe, ügyelve arra, hogy ne csavarodjon meg felhelyezés közben. Mint a férfi óvszerek - ellentétben néhány más fogamzásgátló módszerrel - szintén védelmet nyújtanak a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség ellen.

Pesszárium, méhszájsapka

Mindkét fogamzásgátlási módszer úgy működik, hogy távol tartja a petesejteket a spermáktól, és mindkettőt közvetlenül szex előtt kell a hüvelybe helyezni, úgy, hogy elfedjék a méhnyakat. Ha spermiciddel kombinálva és helyesen használjuk őket, 92-96%-os hatékonyságot nyújtanak nem kívánt terhesség ellen. Gyakori tévhit, hogy a pesszáriumot vagy méhszájsapkát ki lehet venni közvetlenül szex után, mint a kondomot is, de nem ez a helyzet. Sőt, még legalább hat órával az együttlét után is a hüvelyben kéne tartani. Fontos, hogy első alkalommal orvos vagy a nővér mutassa meg, hogyan kell használni őket. A pesszárium használatának eredményeként egyes nők cystitis kialakulásának vannak kitéve, ilyen esetben mindig orvoshoz kell fordulnunk. Ellentétben az óvszerrel, a pesszáriumok és méhszájsapkák csak kisebb védelmet nyújtanak a nemi úton terjedő betegségekkel szemben.

Tabletta

A tabletta széles körben használt női fogamzásgátló módszer. A leggyakoribb fogamzásgátló tabletta a kombinált tabletta (COC), melyet minden nap be kell venni vagy a 28 napos női menstruációs ciklusból 21 napon át szedendő. A hét napos szünet alatt a nőknek általában megjön a menstruációja, mielőtt elkezdik szedni a következő adag tablettát. Egy másik gyakori tabletta típus a csak progesztogén tartalmú tabletta (POP), melyet minden nap be kell venni és nem kell szünetet tartani a tablettaszedésben.

A tablettát világszerte mintegy 100 millió nő szedi. Megfelelő szedés mellett 99% feletti hatékonyságot biztosít a nem kívánt terhesség ellen, és a menstruációs időszakban csökkentheti a vérzés mértékét és a menstruációs fájdalmat, amitől oly sokunk szenved. Azonban rengeteg különféle fogamzásgátló tabletta van a piacon, és bizonyos típusok nem feltétlen alkalmasak minden nő számára. Ha a tabletta mellett döntünk, orvosunk el fog végezni pár tesztet és egy sor egészségügyi kérdést fog feltenni, mielőtt eldönti, hogy alkalmas-e számunkra. A tabletta hatékonysága nagymértékben attól függ, hogy helyesen és következetesen szedjük, ellenkező esetben gyengülhet a hatása. Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy a tabletta nem véd meg a szexuális úton terjedő betegségektől, csak terhesség ellen jó, így ha ez aggodalomra ad okot, használjunk óvszert.

Esemény utáni tabletta

Nem tévesztendő össze a standard fogamzásgátló tablettával, a sürgősségi fogamzásgátló tablettát vagy "esemény utáni" tablettát szex után kell bevenni, ha nem védekeztünk vagy a használt fogamzásgátló módszer nem nyújtott megfelelő védelmet. A tabletta úgy működik, hogy meggátolja a peteérést vagy a beágyazódást. Az emberek azt gondolják a neve miatt, hogy a tablettát csak röviddel szex után lehet bevenni. Azonban nem ez a helyzet. Bizonyos típusokat az együttléttől számított 72 órán belül (három nap) kell bevenni, míg mások akár 120 órával (öt nap) szex után is bevehetők. Az időintervallum ellenére, minél előbb vesszük be az esemény utáni tablettát, annál nagyobb az esélye a hatékonyságának.

A védekezés nélküli szex után 72 órán belül a tabletta akár 89%-kal is csökkentheti a terhesség kockázatát és körülbelül 95%-ban hatékony, ha 24 órán belül beveszik. Bár általában nagyon biztonságos módszernek tekintik, a sürgősségi fogamzásgátló tablettának lehet némi mérsékelt és rövid távú hatása, mint például a hasi fájdalom, fejfájás és fáradtságérzet. Egy másik lehetséges hátránya, hogy az esemény utáni tabletta megváltoztathatja a menstruáció idejét. A sürgősségi fogamzásgátló tabletta nem nyújt védelmet a nemi úton terjedő betegségekkel szemben.

Fogamzásgátló implantátum vagy injekció

Mindkét fogamzásgátló módszer progesztogénnel működik és több mint 99%-ban hatékony, ha helyesen használják. A fő különbség az, hogy egy injekció mintegy 8-13 hétig tart, míg az implantátum körülbelül három évig működik (bár egy eljárás keretében ki lehet venni hamarabb, amennyiben szükséges). De az implantátum vagy injekció nem lesz hatékony abban az esetben, ha a nő már terhes, az eljárásokat mindig egy teljesen képzett egészségügyi szakembernek kell elvégeznie. Továbbá, megzavarhatják a periódust és extra menstruációs fájdalmat okozhatnak, így ezek a fogamzásgátló módszerek nem alkalmasak mindenki számára.

Méhen belüli rendszer (ius) vagy méhen belüli eszköz (iud)

Mindkettő hosszú távú fogamzásgátló módszer. Az IUS körülbelül 3-5 évig tart, az IUD pedig körülbelül 5-10 évig. Mindkettő esetén egy műanyag eszközt helyeznek a méhbe, hogy megállítsák az ovulációt, és 99%-os hatékonyságúak.Jó, ha szem előtt tartjuk azonban, hogy nem alkalmas bizonyos nők számára, például akik kezeletlen nemi betegségben szenvednek. Emellett egyes nők berzenkedhetnek az orvosi eljárás ellen. Bár néhány nő számára először fájdalmas lehet, ez általában rövid életű, és a közhiedelemmel ellentétben nem valószínű, hogy kiesik az eszköz (ez IUD-k esetében kevesebb, mint 5%-ben történik meg), állítja Amy Bryant, szülészeti és nőgyógyászati adjunktus. Mint néhány más fogamzásgátló módszer, ezek is megváltoztathatják a menstruáció idejét és intenzitását, és mindig egészségügyi szakembernek kell felhelyeznie őket.

Férfi és női sterilizáció

A sterilizálás egy végleges fogamzásgátló módszer mind a férfiak, mind a nők számára, körülbelül 1:2000 hibaszázalékkal férfiak és körülbelül 1:200 vagy 1:500 nők esetében (módszertől függően). A férfi sterilizáció (szintén ismert, mint vaszektómia) egy gyors és egyszerű eljárás, és általában helyi érzéstelenítéssel végzik, míg a női sterilizálásnál általános érzéstelenítésre lesz szükség. A döntést azonban nem szabad félvállról venni, mert ezek az eljárások tartósan megakadályozhatják, hogy a jövőben gyerekünk legyen. Sokak számára ismeretlen tény, hogy az eljárás visszafordítható, de a fordított eljárások nem mindig sikeresek, továbbá nagyon drágák.

Mint látható, sokféle különböző fogamzásgátlási módszer létezik. Fontos, hogy alaposan megfontoljuk, melyik a megfelelő módszer számunkra, mielőtt szexuális életet élnénk. De bármelyik módszert is választanánk, gondoskodjunk róla, hogy megismerjük mind a tényeket, mind a mítoszokat, mielőtt döntést hozunk.

 

[1] http://www.nhs.uk/conditions/contraception-guide/pages/male-condoms.aspx [2] https://www.durex.co.uk/en-gb/condoms/p/durex-invisible-extra-thin-condoms-12-pack [3] https://www.durex.co.uk/en-gb/condoms/p/durex-invisible-extra-thin-condoms-12-pack [4] http://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/female-condoms.aspx [5] http://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/female-condoms.aspx [6] http://www.avert.org/sex-stis/safer-sex-hiv/female-condoms [7] http://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/male-condoms.aspx [8] http://www.fpa.org.uk/sites/default/files/your-contraceptive-choices-chart.pdf [9] http://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/contraceptive-diaphragm.aspx [10] http://www.nhs.uk/conditions/contraception-guide/pages/contraceptive-diaphragm.aspx [11] http://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/contraceptive-diaphragm.aspx [12] http://www.sexualhealthsurrey.co.uk/condition/condition_diaphragms_and_caps/ [13] http://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/combined-contraceptive-pill.aspx [14] http://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/the-pill-progestogen-only.aspx [15] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23384741 [16] http://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/combined-contraceptive-pill.aspx [17] http://www.fpa.org.uk/sites/default/files/your-contraceptive-choices-chart.pdf [18] http://www.netdoctor.co.uk/conditions/sexual-health/a2256/the-contraceptive-pill/ [19] http://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/combined-contraceptive-pill.aspx [20] http://www.nhs.uk/conditions/contraception-guide/pages/emergency-contraception.aspx [21] http://who.int/mediacentre/factsheets/fs244/en/ [22] http://www.healthline.com/health/emergency-contraception/possible-side-effects#2 [23] http://www.webmd.com/sex/birth-control/plan-b#1 [24] http://www.nhs.uk/conditions/contraception-guide/pages/emergency-contraception.aspx#effects [25] http://www.nhs.uk/conditions/contraception-guide/pages/emergency-contraception.aspx#period [26] http://www.nhs.uk/conditions/contraception-guide/pages/emergency-contraception.aspx [27] http://www.nhs.uk/conditions/contraception-guide/pages/contraceptive-injection.aspx [28] http://www.fpa.org.uk/sites/default/files/your-contraceptive-choices-chart.pdf [29] http://www.ippf.org/blogs/myths-and-fact-about-implants [30] http://www.fpa.org.uk/contraception-help/contraceptive-implant [31] http://www.fpa.org.uk/sites/default/files/your-contraceptive-choices-chart.pdf [32] http://www.fpa.org.uk/sites/default/files/your-contraceptive-choices-chart.pdf [33] http://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/ius-intrauterine-system.aspx [34] http://www.huffingtonpost.com/entry/5-myths-about-iuds-you-need-to-stop- believing_us_55d74c7fe4b04ae49702f896

[35] http://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/ius-intrauterine-system.aspx [36] http://www.fpa.org.uk/sites/default/files/your-contraceptive-choices-chart.pdf [37] http://www.fpa.org.uk/contraception-help/sterilisation-male-and-female