Nem titok, hogy a szexuális úton terjedő fertőzések (STI-k) igen gyakoriak manapság. Emiatt még fontosabb, hogy tudjuk, hogyan lehet megakadályozni őket, mik a tüneteik és mikor kell segítséget kérnünk. Ne szégyelljük, ha bővíteni szeretnénk tudásunkat a témakörben, végülis ez csakis előnyös lehet mind önmagunk, mind partnerünk számára.

Mi valójában az sti?

A szexuális úton terjedő fertőzések (STI-k) olyan fertőzések, amelyek védekezés nélküli szexuális vagy genitális kontaktus útján terjednek egyik személyről a másikra.

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek[2]:

 • Chlamydia
 • Gonorrhoea
 • Szifilisz
 • Trichomoniázis
 • Hepatitisz B
 • Herpes simplex virus (HSV vagy herpesz)
 • Humán papillomavírus (HPV)
 • HIV

Hogyan kaphatók el a szexuális úton terjedő betegségek?

Ellentétben azzal, amit sokan gondolnánk, bárki elkaphatja a szexuális úton terjedő betegségeket, aki aktív szexuális életet él. Függetlenül attól, hogy hányszor szexeltünk vagy hány szexuális partnerünk volt. Az STI-k az alábbi módon adhatóak tovább:

 • Orális szexnél
 • Hüvelyi behatolásnál
 • Anális penetrációnál
 • Ujjazással (bármilyen sérülés útján, nem számít, milyen apró)
 • Bőr a bőrrel kontaktus és csók útján (a genitális szemölcsöknek és herpeszeknek elég szimplán érintkezésbe kerülniük egyéb testrészekkel) 1
 • Szexuális játékok megosztása által (STI-vel rendelkező személyekkel)

Mi a különbség az sti és az std között?

Sok félreértés akad a két kifejezés körül, de alapvetően ugyanazt a dolgot jelentik.

Az STI szexuális úton terjedő fertőzést jelent, és egyre gyakrabban használatos kifejezés, szemben az STD-vel, azaz a szexuális úton terjedő betegség fogalmával. Sok ember - főleg orvosi körökben - különbséget tesz az "STD" és az "STI" között, világossá téve, hogy nem minden szexuális úton terjedő fertőzés alakul betegséggé. Csak akkor válik egy fertőzés betegséggé, ha befolyásolja a tipikus testfunkciókat.5

Mennyire gyakoriak az sti-k?

Az STI-k nincsenek tekintettel az életkorra, nemre, fajra vagy szexuális preferenciára - aki szexuális életet élnek, azoknál fennáll az STI-k veszélye. A becslések szerint minden évben világszerte 357 millió új, szexuális úton terjedő fertőzést jelentenek. A legelterjedtebb ezek közül a chlamydia, a gonorrhoea, a szifilisz és a trichomoniázis. Vagyis több, mint egymillió STI jelentkezik minden nap. Itt mindent elolvashatunk, amit tudnunk kell az STI-kről.

Az Egyesült Királyságban aránytalanul sok STI-s eset található a fiatalok körében. A 15-24 éves korosztályra jellemző adatok:

 • 62% chlamydia
 • 52% gonorrhoea
 • 51% % genitális szemölcs
 • 41% genitális herpesz

A rendkívül magas arányban előforduló STI-k lehetséges magyarázata a következő:

 • Fogamzásgátlók, például az óvszerek mellőzése 11
 • Az STI-k körüli oktatás hiánya, tünetei és terjedésük
 • Alkohol és kábítószerek használata, amelyek befolyásolhatják az ítélőképességet
 • Több partner 11

Javasolt évente vagy partnerváltáskor teszteltetni magunkat a leggyakoribb STD-kre, például chlamydiára.

Hogyan előzzük meg az sti-ket?

Bármely szexuálisan aktív személy ki van téve az STI-k veszélyének, azonban léteznek olyan megelőző lépések, melyek csökkenthetik az STI-k kockázatát:

 • Használjunk óvszert minden alkalommal, ha orálisan, vaginálisan vagy análisan szexelünk. Győződjünk meg róla, hogy elolvastuk a használati utasítást, hogy megfelelően használjuk a terméket.
 • Ha anális szexről vaginális szexre váltunk, használjunk új óvszert, mivel a baktériumok megzavarhatják a hüvely kényes ökoszisztémáját
 • Ne osszunk meg szexuális játékokat
 • Legyünk tisztában alkoholbírási szintünkkel, mivel az alkohol ronthatja az ítélőképességünket
 • Ne használjunk olaj alapú síkosítókat (babaolaj, étolaj, kézápoló, vazelin) latex óvszerrel, mert gyengíthetik az óvszert. Használjunk vízbázisú síkosítót. Ügyeljünk rá, hogy a megfelelő használat érdekében elolvassuk az útmutatót

Bár számos gyógymód létezik a különböző STI-k ellen, elsősorban a fertőzés elkerülésére kell törekednünk.

Mit tegyünk, ha azt hisszük, sti-nk van?

Az STI-k néha mutatnak azonnal tüneteket, napokig, hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat, mire egyértelművé válik a fertőzés.Ha óvszer nélkül szexeltünk vagy nemrégiben partnert váltottunk, megnövekedett az STI fertőzés veszélye, ezért érdemes ellenőriztetnünk magunkat háziorvosunkkal vagy a helyi egészségügyi klinikán. Az STD tünetei súlyosbodhatnak, ha nem vesszük észre őket idejekorán, és személyenként eltérhetnek. A különböző tünetekről itt olvashatunk.

Hogyan védhet az óvszer az sti-k ellen?

A férfi óvszerek akár 98,6%-kal hatékonyabbak, ha megfelelően használják őket. Az óvszerek a fogamzásgátlás olyan formái, amelyek megvédenek az STI-k és a terhességek ellen.

Az óvszer hosszú utat tett meg, mióta 1855-ben először piacra dobták. Manapság minden Durex óvszert elektronikusan tesztelnek és néhány véletlenszerűen kiválasztott óvszer szúrópróbaszerű, szigorú minőségellenőrzési teszten megy át, például vízszivárgás vizsgálaton, ahol az óvszereket vízzel töltik meg, majd egy percre felfüggesztik őket, hogy a vízszivárgást vizsgálják. Amennyiben a minták nem tesznek eleget a minőségi előírásoknak, az egész tétel megsemmisítésre kerül.

Szerencsére nem kell kompromisszumot kötnünk sem a biztonság, sem az élvezet terén! Az óvszerek széles választéka áll rendelkezésünkre, beleértve a Durex Extra Safe óvszereket is, amelyek kicsit vastagabbak az átlagos Durex óvszernél. Ha a vékonyabb óvszert preferáljuk, akkor ott a Durex Invisible, amely extra vékony, hogy maximalizálja az érzékenységet szex közben, miközben magas szintű védelmet nyújt.

Vessünk egy pillantást az óvszerek különböző típusaira.

 

[1] http://www.nhs.uk/conditions/Sexually-transmitted-infections/Pages/Introduction.aspx

[2] http://www.nhs.uk/conditions/Sexually-transmitted-infections/Pages/Introduction.aspx

[3] http://www.nhs.uk/Livewell/STIs/Pages/Sexualactivitiesandrisk.aspx

[4] http://www.health.umd.edu/healthpromotion/sexualhealth/sti

[5] http://who.int/reproductivehealth/news/stis-estimates-2015/en/

[6] https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/559145/hpr2216_crrctd3.pdf

[7] https://patient.info/doctor/sexually-transmitted-infections-pro

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2588489/

[9] http://www.nhs.uk/Conditions/Chlamydia/Pages/Introduction.aspx

[10] http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/in-depth/std-testing/art-20046019

[11] http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/manage/ptc-20180616

[12] http://www.health.com/health/condition-article/0,,20222980,00.html

[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8142525

[14] https://www.nichd.nih.gov/health/topics/stds/conditioninfo/pages/specific.aspx

[15] http://www.nhs.uk/chq/Pages/967.aspx?CategoryID=118

[16] http://www.nhs.uk/Livewell/Sexandyoungpeople/Pages/STIs.aspx

[17] Weller SC, Davis-Beaty K. Condom effectiveness in reducing heterosexual HIV transmission. Cochrane Database of Systematic Reviews 2002, Issue 1. Art. No.: CD003255. DOI: 10.1002/14651858.CD003255.

[18] https://www.durex.co.uk/pages/faqs