A #Felszabadulószoba sorozatunk első részében, a Mítoszok vs. tények epizódjában tabuk nélkül beszélgetünk a szexről és a szexszel kapcsolatos tényekről és tévhitekről. A szex a való életben sokszor nem olyan, mint amilyennek a filmekben, könyvekben vagy dalokban bemutatják, ezért hajlamosak vagyunk megkérdőjelezni a saját szexuális életünket. Hadd áruljunk el egy titkot: kérdéseket feltenni teljesen természetes, épp úgy, mint az, hogy válaszokat is szeretnénk rájuk kapni. Mi most kendőzetlenül megválaszoljuk azokat a kérdéseket, amelyek ott motoszkálnak a fejünkben, de mégsem merjük feltenni őket.

'A szexuális élet hiánya hat a menstruációs ciklusra?'

A válasz NEM. A szexuális inaktivitás nem befolyásolja a menstruációt. A menstruációs ciklust főként hormonális változások szabályozzák, amelyek a nők szervezetében havi rendszerességgel fordulnak elő. A menstruáció késésének vagy a menstruáció hiányának számos különböző oka lehet, például stressz, különféle egészségügyi problémák, helytelen táplálkozás, megerőltető testmozgás vagy hormontartalmú fogamzásgátlók szedése. Azonban a rendszeres szexuális élet bizonyos szempontból pozitív hatással lehet a menstruációs ciklusra. A menstruáció például egyre kiszámíthatóbbá válhat, a menstruáció tünetei pedig enyhébbek lehetnek.

'Normális, ha fáj a szex?'

Az attól függ. A szex, vagy behatolás, során fellépő fájdalom sok nő számára érzékeny téma. Ennek a kellemetlen érzésnek több oka is lehet. Elsőként érdemes megemlíteni a közösülés előtti izgalom vagy a hüvelyváladék hiányát. Ebben az esetben egy hosszabb előjáték vagy egy vízbázisú síkosító segíthet elkerülni a fájdalmat. Ráadásul az is sokat segíthet, ha erről őszintén beszéltek a partnereddel, hiszen a szex csapatmunka, ahol a jutalom a közös öröm.

A fájdalmas behatolás egy másik oka lehet a fertőzés, gyulladás vagy egészségügyi probléma, például endometriózis vagy húgyúti fertőzés. Amennyiben a fájdalom behatoláskor továbbra is fennáll vagy elviselhetetlenné válik, javasoljuk, hogy fordulj szakemberhez.

'Miért tartom furcsának, ha óvszert húz?'

Vannak olyanok, akiknek ez a művelet furcsának tűnhet vagy megszakítja a pillanat intimitását. A feszengés, ügyetlenkedés teljesen normális, de nem szabad, hogy elvonja a figyelmet a lényegről. Az is előfordulhat, hogy mindkettőtök zavarba jön, ilyenkor inkább támogassátok egymást néhány kedves szóval vagy segíts a másiknak, tartsátok meg az intim hangulatot. Ha nyíltan és őszintén kommunikáltok egymással az igényeitekről és a preferenciáitokról, megnyugvást ad és segít a zavar leküzdésében. Nem beszélve arról, hogy a szex is jobb lesz. Legyetek felelősségteljesek, védekezzetek! Nincs benne semmi szégyellnivaló. Az óvszer az egyetlen olyan fogamzásgátló, ami nemcsak a szexuális úton terjedő betegségek, de a nem kívánt terhesség ellen is véd.

Minél többet kommunikáltok és gyakoroltok, az ilyen pillanatok idővel a szexuális életetek természetes részévé válnak.

'Problémát jelent a szexuális partnerek száma?'

Erre a kérdésre az egyetlen válasz: NEM. Az emberek különbözőképpen vélekednek a szexuális partnerek számával kapcsolatban, és fontos tiszteletben tartani a vélemények sokféleségét. Az, hogy ebből a szempontból mi a helyes vagy helytelen, az a személyes értékek, a kultúra, a nevelés és az egyéni tapasztalatok szerint változhat. Az azonban mindenképpen fontos, hogy a szexet biztonságos és felelősségteljes módon gyakoroljuk a másik fél beleegyezésével, és hogy megfelelő módon védekezzünk a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség ellen. Mindenkinek joga van eldönteni, hogy kivel és hogyan szeretné megélni a szexualitást, az ítélkezés és a megbélyegzés pedig ennek nem lehet a része.

'Létezik óvszer nők számára?'

Igen, léteznek speciális óvszerek nők számára is. A női óvszereket úgy tervezték, hogy illeszkedjenek a nők belső anatómiájához, és védelmet nyújtsanak szex közben. Együttlét előtt kell felhelyezni a hüvelybe, így védelmet jelenthetnek a nemi úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség ellen. A női óvszerek számos méretben és formában elérhetőek és különböző alapanyagokból készülhetnek, így a választás az egyéni preferenciától és a személyes kényelemtől függ.

A szexuális élet és az intim egészség összetett és szerteágazó témakör. A szexualitásnak és az intim kapcsolatoknak nincs egyetlen helyes megközelítése, az önbecsülésről és mások tiszteletéről, a beleegyezésről, valamint az egyensúly és a kényelem megtalálásáról szól. Fontos, hogy hallgass a testedre, beszélj nyíltan a partnereddel, merj kérdezni és támogatást kérni, ha kérdéseid vagy aggályaid merülnének fel ezekkel a témákkal kapcsolatban. Ha kérdésed lenne, de nem mered feltenni vagy nincs kihez fordulnod tanácsért, látogass el YouTube-csatornánkra és nézd meg a #Felszabadulószoba sorozatunkat. Ha pedig orvosi tanácsra lenne szükséged, legjobb, ha szakemberhez fordulsz.

Egyetlen fogamzásgátlási módszer sem nyújt 100%-os védelmet a terhesség, a HIV vagy a szexuális úton terjedő betegségek és fertőzések ellen.

A cikkben szereplő információk nem orvosi tanácsok. Orvosi tanácsért és további információért fordulj kezelőorvosodhoz vagy szakorvosodhoz.

Forrás:

https://www.plannedparenthood.org/blog/does-not-having-sex-for-a-while-delay-your-period

https://flo.health/menstrual-cycle/sex/sexual-health/sex-and-menstrual-cycle-are-they-connected

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12325-dyspareunia-painful-intercourse

https://www.nhs.uk/conditions/contraception/female-condoms/