Az első szexszel kapcsolatban sok kérdés kavaroghat a fejünkben. Íme az útmutatónk, hogy mit érdemes róla tudni....

A szex gyakran titokzatos, elképesztő dolognak tűnhet, és épp elég mítosz és pletyka kering körülötte, hogy összezavarjon minket. Az alábbiakban megvizsgáljuk az első szexszel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, és különválasztjuk a tényeket a fikciótól.

Milyen érzés az első alkalom?

Annyit beszélnek az emberek a szexről, hogy nehéz kiszűrni belőle, mire számíthatunk első alkalommal. Talán hallottuk már a szóbeszédet, miszerint a szex fájdalmas, illetve, hogy mások azt állították, az első alkalom egetrengető élmény volt. A legtöbb esetben a valóság valahol a kettő között van. A első szex valóban kicsit kényelmetlen érzés lehet, különösen a lány számára, ha még mindig ép a szűzhártyája, melynek átszakítása nem okozhat erősebb érzést, mint egy szúnyogcsípés. Az első szex csodálatos élmény lehet és közelebb hozhat minket a partnerünkhöz, de akkor se aggódjunk, ha nem olyan varázslatos élmény, mint amit a filmekben láttunk - ugyanis gyakorlat teszi a mestert, valamint a saját testünk alaposabb megismerése. Beszéljünk partnerünkkel a tapasztalatainkról, így könnyebb lesz még szebbé tenni az élményt - és rengeteg mókában lesz részünk, mialatt tökéletesítjük technikánkat!

Milyen eséllyel eshetünk teherbe vagy kaphatunk el bármilyen szexuális úton terjedő betegséget?

Nincs erre pontos válasz, de fontos tudnunk, hogy első alkalommal is teherbe lehet esni vagy elkaphatunk bármilyen szexuális úton terjedő fertőzést. A modern fogamzásgátlók nagyon hatékonyak, de ne felejtsük el, hogy az egyetlen módja annak, hogy megvédjük magunkat mind a terhességtől, mind a szexuális úton terjedő betegségektől, ha szex közben óvszert használunk. Míg a tabletta, a gyűrű és a spirál megvédhet minket a terhességtől, nem véd meg a szexuális úton terjedő betegségek ellen. Mivel van rá esély (nagyon kicsi), hogy óvszerhasználat mellett teherbe essünk vagy elkapjunk valamilyen szexuális úton terjedő betegséget, fontos, hogy előre megbeszéljük a dolgokat partnerünkkel és legyen tervünk arra nézve, hogy hogyan birkóznánk meg a felmerülő problémával.

Hány éves korban veszítik el az emberek a szüzességüket?

Amikor eljön az első alkalom, egyesek hajlamosak elhallgatni az igazságot arról, hogy egyáltalán nem tapasztaltak a szexben. Azért, mert minden barátunk azt állítja, hogy már átesett az első alkalmon, még nem feltétlenül van így. Valójában a The Observerben megjelent tanulmány szerint a brit férfiak átlagéletkora 16 év, amikor elvesztik a szüzességüket, míg a nőké 17 és csak 32 százalékuk veszíti el a szüzességét a törvényes beleegyezési korhatár, azaz 16 éves kora előtt. Nincs előírt kor a szüzesség elvesztésére, valójában az a legfontosabb, hogy készen állunk-e rá. Tehát kétséggel fogadjuk mások tanácsait (vagy kérkedését!) és csak arra összpontosítsunk, hogy mi a jó nekünk.

Mi számít a szüzesség elvesztésének?

Ez jó kérdés, mivel sok ember nem biztos abban, hogy mi számít első szexnek. Nincs helyes válasz erre sem. Az emberek általában különböző szexuális tapasztalatok útján veszítik el a szüzességüket. Ez nemcsak hüvelyi behatolásból állhat, egyesek számára az együtt meztelenkedés, másoknak az érzéki érintés vagy az orális szex számít első együttlétnek.

Ha szexről van szó, nem létezik buta kérdés, és teljesen normális, ha bizonytalanság övezi a témát. Nem számít, milyen szokatlannak gondoljuk a kérdésünket, valaki már biztosan feltette előttünk, így ne féljünk tanácsot kérni egy megbízható forrástól.

 

http://observer.theguardian.com/sex/story/0,12550,818356,00.html