Sokunk számára tabu, a nyitottabbak számára pedig teljes mértékben belefér - a menstruáció alatti szex mindenképpen az élet és az intim kapcsolatok természetes velejárója. Ízlések és pofonok, kár is rajta vitatkozni, azonban mi most összegyűjtöttük az előnyeit és hátrányait.

Rengeteg mítosz és tévhit lengi körbe a menstruáció alatti szexet, amelyek közül az egyik az, hogy nem higiénikus, sőt, egészségtelen. Igazából a menstruáció alatti szex teljesen normális, és valószínű, hogy sokkal többen gyakorolják, mint azt gondolnánk. Minél többet beszélünk róla, annál inkább tehetünk a megbélyegzése ellen.

Mi szól mellette?

• Enyhíti a menstruációs görcsöket

A menstruáció első napjai nem könnyűek, hiszen mindenféle olyan tünettel kell megbírkóznunk, beleértve a görcsöket is, amelyek hatással vannak a hangulatunkra. A görcsöket a méh összehúzódása okozza, amelyre igen hatékony fájdalomcsillapító módszer a szex. Az orgazmus ellazítja a méh izmait és enyhíti a kellemetlen érzést, úgyhogy ebből a szempontból igazán jó ötlet a szex!
Azt se felejtsük el, hogy a szex alatt boldogsághormonok, vagyis endorfinok szabadulnak fel, amelyek segítenek enyhíteni a fájdalmat és javítják a közérzetet.

• Rövidebb menstruációs periódus

Nincs benne varázslat! Ha megadod a szervezetednek azt, amire szüksége van, akkor az rövidebb menstruációs periódussal jutalmaz meg. Ennek az a magyarázata, hogy az orgazmus során az izomösszehúzódások segítenek a méhnek gyorsabban kiürülni.

• Fokozott szexuális vágy

A menstruáció alatt a hormonok tombolnak! Az ebben az időszakban fellépő hormonális ingadozások hatással vannak a libidónkra is, és a szokásosnál nagyobb szexuális vágyat érezhetünk.

• Természetes síkosítás

Sikerült meggyőznünk arról, hogy érdemes kipróbálni a menstruáció alatti szexet, de azon aggódsz, hogy nem lesz nedvesedésed? A tested egy lépéssel előrébb jár, hiszen a menstruációd természetes velejárója a nedvesedés.

Mi szól ellene?

• A menstruáció alatti szex nem fogamzásgátló módszer

Egy másik gyakori városi legenda, hogy menstruáció alatt nem lehet teherbe esni. Ez sajnos nem teljesen így van. Igaz, hogy ebben az időszakban kevésbé vagy termékeny, mint az ovuláció idején, de ez nem zárja ki teljesen a teherbeesés esélyét. Ennek az a magyarázata, hogy egyes nőknél gyorsabb a peteérés, a spermiumok pedig akár 5 napig is életben maradhatnak a nő testében. Tehát ha mindenképpen szeretnéd elkerülni a nem kívánt terhességet, használjatok óvszert, ami a leghatékonyabb fogamzásgátlási módszer.

• A szexuális úton terjedő betegségeket (STD-t) nem érdekli a menstruáció

A nemi úton terjedő betegségek nincsenek szabadságon a menstruáció alatt sem. Menstruációval vagy anélkül, minden védekezés nélküli behatolás az STD-k vagy fertőzések elkapásának/továbbadásának kockázatával járhat. A menstruációs vérben olyan vírusok is jelen lehetnek, mint például a HIV, ezért a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében elengedhetetlen az óvszer használata. Amennyiben használtok szexjátékokat, azokat is érdemes használat előtt és után alaposan fertőtleníteni.

• Korlátozott számú pozíció

A menstruáció alatti szex elég problémásnak tűnhet. Képzeld csak el! Új ágyneműd van, és még a gravitáció is ellened dolgozik. Érthető, hogy kényelmetlenül érzed magad, főleg, hogy alig van olyan póz, amellyel nem pecsételsz össze mindent. Azonban a kevesebb pozíció nem jelent kevesebb örömet! A misszionárius póz a legbiztonságosabb, ha tisztaságról van szó, de a lepedőre helyezett sötét törölközővel minden problémát meg lehet oldani. És ki mondta, hogy csak a lepedőn lehet szexelni? A menstruáció alatt tökéletes ötlet egy közös zuhanyzás!

Most, hogy körbejártuk a menstruáció alatti szex témáját, te is könnyen eldöntheted, hogy melyik irányba billen számodra a mérleg. Függetlenül attól, hogy szeretnéd kipróbálni vagy sem, fontos, hogy tudd, hogy a menstruáció, csak úgy mint a szexuális vágy ebben az időszakban teljesen normális jelenségek, amelyekről érdemes nyíltan beszélni a partnereddel. Végül is a szex az intimitásról és az ellazulásról szól. Ne hagyd, hogy a szégyen érzet az élvezet útjába álljon!

Egyetlen fogamzásgátlási módszer sem nyújt 100%-os védelmet a terhesség, a HIV vagy a szexuális úton terjedő betegségek és fertőzések ellen.

A cikkben szereplő információk nem orvosi tanácsok. Orvosi tanácsért és további információért fordulj kezelőorvosodhoz vagy szakorvosodhoz.

Forrás:

https://www.ippf.org/blogs/period-sex

https://flo.health/menstrual-cycle/sex/sexual-health/sex-on-period