Mindenki hallott már az orgazmusról, de hányan vannak, akik tényleg átélték és le tudják írni, hogy pontosan milyen? A szex egy intim és személyes élmény, ami különböző lehet, az orgazmus viszont egy olyan érzés, amit mindenki egészen másképpen él meg. A legfontosabb az, hogy fizikailag és mentálisan is készen állj, hogy átéld ezt a csodás érzést.

A szexről

A szex fogalmába sok minden beletartozik: lehet hüvelyi, anális vagy orális szex vagy bármilyen olyan szexuális tevékenység, amely izgalmat vagy örömöt okoz. A szex azonban nem csak a fizikai aktusról szól, hanem az egymás közötti érzelmi intimitásról és kapcsolatról is. A szex egy olyan fizikai és érzelmi élmény, amely igen erős hatással lehet arra, hogy hogy érzed magad a bőrödben.

Mi is az orgazmus?

Az orgazmust nagyjából erős örömérzetként lehet leírni, amelyet a csikló, a G-pont, a prosztata stimulálásával vagy egyéb módokon érhető el. Mivel ez egy egyedülálló és személyes élmény, ezért külsőleg nehéz megállapítani, hogy valaha átélted-e már. Vannak azonban egyértelmű jelek, amelyek arra utalnak, hogy volt már benne részed.

Az első jel természetesen a fizikai érzés. Olyan, mintha a tested lángolna, a kellemes érzés pedig a fejed tetejétől a kislábujjadig elönt. Ha egyre erősödő izomfeszülést érzel, és erős örömérzet jár át, akkor minden bizonnyal az orgazmus közelében jársz.

Egy másik jel a légzés megváltozása, amely egyre rövidebbé és gyorsabbá válik az orgazmus alatt, a szíved pedig a szokásosnál szaporábban ver. Azt is érezheted, hogy a melegség átjárja a testedet, fizikailag ellazulsz, felszabadulsz és elönt a boldogság és az elégedettség érzése.

Orgazmus nőknél vs. férfiaknál

A nőknél más az orgazmus, mint a férfiaknál. Egyes nők a csikló vagy a G-pont, azaz a hüvelyi stimuláció révén tapasztalhatják meg az orgazmust, míg mások más erogén zónák, például a mellbimbók izgatásával érhetik el. A nőknél az orgazmust egy áttetsző testnedv kísérheti, amelyet női magömlésnek nevezünk.

A férfiak viszont a pénisz vagy a prosztata stimulációja révén érhetik el az orgazmust. A nőktől eltérően, a szexuális aktus a férfiaknál általában magömléssel végződik, de előfordulhat, hogy a magömlés elmarad az orgazmus ellenére.

Az oké, ha nincs orgazmusom? Mit tehetek érte?

Az is teljesen normális, ha szexuális együttlét vagy önkielégítés közben nincs orgazmusod. Vannak, akik bizonyos egészségügyi problémák, szorongás vagy egyéb pszichológiai vagy érzelmi tényezők miatt nem tudnak a csúcsra jutni. Mielőtt pánikba esel, fontos, hogy tudd, hogy nem az orgazmus a legfontosabb a szexnél. Ha pedig rástresszelsz, akkor elég nagy a valószínűsége, hogy nem is fog sikerülni. Lazíts, engedd el magad és csak élvezd. A szex orgazmus nélkül is jó lehet. A lényeg, hogy mindketten jól érezzétek magatokat.

Ettől függetlenül, ha nehezen éred el az orgazmust, érdemes felfedezned a saját testedet! Önkielégítés közben rájöhetsz, hogy mit szeretsz, mit nem, és hogy mi segít neked eljutni a csúcsra. Legalább ennyire elengedhetetlen a partnereddel való kommunikáció is, hogy tudja mi jó neked. Időbe telik kitapasztalni és bízni a saját testedben, de ez szükséges ahhoz, hogy mindkettőtöknek kielégítő legyen a szexuális élmény.

Ha úgy érzed, keress fel nyugodtan egy szakorvost vagy egy szexterapeutát, aki segíthet kideríteni, hogy van-e valami, mint például egészségügyi- vagy érzelmi probléma, amely befolyásolhatja az orgazmusod elérését.

Egyetlen fogamzásgátlási módszer sem nyújt 100%-os védelmet a terhesség, a HIV vagy a szexuális úton terjedő betegségek és fertőzések ellen.

Forrás:

https://www.plannedparenthood.org/blog/how-can-you-tell-if-youve-had-an-orgasm

https://www.getthefacts.health.wa.gov.au/sex/orgasm

https://www.doc.ro/relatii-si-familie/de-ce-nu-ai-orgasm-cauze-fizice-si-psihologice