Míg a legélvezetesebb tevékenységek listáján a szex az egyik legnépszerűbb, addig a szexuális úton terjedő betegségek listáját a HPV vezeti. A HPV nem azért vált annyira népszerűvé, mert annyi örömöt hoz az életünkbe, sokkal inkább azért, mert a Föld lakosságának csaknem 80%-a legalább egyszer érintkezik a vírussal élete során. Hívhatjuk akár utazóvírusnak is, de hogyan védekezzünk ellene, ha táskákkal felpakolva megjelenik a küszöbünkön?

Először is tisztázzuk, hogy mi az a HPV! A humán papillomavírus egy olyan vírusos fertőzés, amely a bőr vagy a nyálkahártyák elváltozásait okozza különböző testrészeken. Még pontosabban, a HPV egy vírus, amely vagy rákot megelőző elváltozásokat (diszpláziát) vagy különböző típusú genitális szemölcsöket (condylomákat) okozhat a hüvelyben, a méhnyakon, a szeméremtestben, a péniszen, a végbélnyíláson, a végbélben vagy a húgycsőben.

Hogyan terjed a HPV?

A HPV bármilyen, védekezés nélküli szex során, közvetlen bőrrel érintkezve vagy a fertőzött nemi szervek megérintésével terjed. A HPV fertőzést férfiak és nők egyaránt terjeszthetik, a leginkább fertőzőek pedig a szemölcsök, mert érintés által terjednek.

Most, hogy már pontosan tudjuk, hogyan terjed, oda kell figyelnünk azokra a kockázati tényezőkre is, amelyek elősegíthetik a vírusfertőzést. A szexuális partnerek száma fontos szerepet játszik a HPV fertőzésben. Függetlenül attól, hogy mennyire fontos számodra az újdonság és a különböző partnerek varázsa, ne hagyd, hogy a HPV elrontsa a mókát.

Akárhány partnerhez is van kedved, tudd, hogy ott az aduász a kezedben: az óvszer!

További kockázati tényezők közé tartozik az életkor, a legyengült immunrendszer és a különféle bőrsérülések (például: borotválkozás az intim területeken).

Mik a HPV veszélyei?

A HPV egy komplex vírus, melynek több különböző törzse van, közülük néhány pedig rákkeltő is. Minél tovább maradnak ezek a törzsek a szervezetben, annál nagyobb a méhnyak- vagy végbélrák kialakulásának kockázata. Pontosabban, a 16-os és 18-as HPV-törzsek felelősek a hüvelyi-, szeméremtest és péniszrák körülbelül 50%-áért, a végbélrák okozója pedig leggyakrabban a HPV 16-os törzs.

Milyen tünetekre figyeljünk oda?

Ezzel a „félénk” típusú vírussal az a probléma, hogy gyakran nem mutat sem jeleket, sem tüneteket. Létezik olyan HPV törzs, amelytől az immunrendszer körülbelül 2 év alatt képes megszabadulni. Másrészt a vírus leggyakoribb tünetei a genitális szemölcsök, amelyek bárhol a testen kis húsos dudorokként jelennek meg a bőrön.

Ne ess pánikba, mert bármilyen fertőzőek is, ártalmatlanok, és a HPV-fertőzés után hetekkel, hónapokkal vagy akár évekkel is megjelenhetnek. A HPV magas kockázatú formái miatt viszont nem árt aggódni, mivel addig nem okoznak tüneteket, amíg el nem kezdenek rákos sejtekké fejlődni.

Hogyan csökkenthetjük a fertőzés kockázatát?

  • Pap-kenet vizsgálat – nőknél a vírus kimutatására és a méhnyakrák kialakulásának megelőzésére rendszeres citológiai vizsgálat javasolt.
  • Védekezés – bár nem fedi le teljesen a nemi szervek területét, az óvszer használata jelentősen csökkenti a HPV fertőzés kockázatát.
  • A szexuális partnerek számának korlátozása
  • Egészséges táplálkozás és higiénia az erős immunrendszerért

Amennyiben már megfertőződtél HPV-vel, neked és partnerednek is követni kell az orvos által javasolt kezelést.

A HPV vakcina a vírus ellensége?

Ennek a vírusnak a leghatékonyabb és legbiztonságosabb megelőzése a HPV-oltás, amely jelentősen csökkenti a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. A védőoltást már 9 éves kortól el lehet kezdeni beadni. . A gyógyszertárakban költségtérítéssel lehet hozzájutni.

Magyarországon a HPV elleni oltás az iskolai kampányoltás keretében önkéntesen választható, a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányoknak és fiúknak egyaránt. A vakcina ugyanis a szexuálisan még nem aktív korosztályban a leghatékonyabb. Számukra a védőoltás ingyenes. Az oltást később, felnőtt korban is ajánlott beadatni, mert más fertőzésektől, vagy az újrafertőződéstől megóvhatjuk magunkat és partnerünket is. Az oltási programból kimaradtak, felnőtt nők és férfiak részére a védőoltás szakorvosi recept és térítés ellenében elérhető.

Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel.

Fontos, hogy az oltóanyag nem kezeli vagy gyógyítja a vírust, ha már valaki fertőzött, de más, jövőbeni vírustörzsek ellen védhet.

Összegezve: A HPV egy nemi úton terjedő betegség, és ha nem akarsz vele összebarátkozni, óvszer viselésével távol tarthatod magadtól. Ha mégis átlépte a küszöbödet, ne ess pánikba, inkább fordulj orvoshoz!

Egyetlen fogamzásgátlási módszer sem nyújt 100%-os védelmet a terhesség, a HIV vagy a szexuális úton terjedő betegségek és fertőzések ellen.

A cikkben található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak. Kérjük, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha további információra van szüksége.

Forrás:

https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/infectia-cu-virusul-papiloma-uman-hpv

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11901-hpv-human-papilloma-virus

https://360medical.ro/stiri/schimbari-in-programul-de-vaccinare-anti-hpv-din-romania-planurile-ministerului-sanatatii/2023/03/03/

https://arasnet.ro/hpv-human-papilloma-virus/

https://egeszsegvonal.gov.hu/h/2008-hpv-elleni-vedooltas.html

https://hpvdoktor.hu/hpv-oltas/