Míg sokan a fogamzásgátló tablettákra esküsznek, hogy a nem kívánt teherbeesést elkerüljék, addig számos nő éppen a tabletta szedését próbálja kerülni – leginkább a hormontartalma miatt. A hormontartalmú gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezhet hangulatingadozás vagy rosszullét, de nem ez az egyetlen érv ellenük. Az állandó szexpartnerrel nem rendelkező hölgyek feleslegesnek tartják a huzamosabb ideig tartó hormonszedést, és sokan a szexuális úton terjedő betegségektől is tartanak, melyektől a tabletták nem védenek meg. Ráadásul sok nő érzi magát kellemetlenül a nőgyógyászati vizsgálatok alkalmával, így igyekeznek csak az éves szűrésen részt venni, és nem is szívesen látogatnák gyakrabban az orvosukat, ezért inkább recept nélkül kapható hormonmentes fogamzásgátlót keresnek.

A hormonmentes termékcsaládnak létezik fogamzásgátló krém, hab, zselé és kúp változata is, amelyekben közös, hogy spermaölő (spermicid) hatóanyaguknak köszönhetően hormonmentes védelmet nyújtanak a nem kívánt terhesség ellen. Előnyük, hogy nincs szükség hosszú távú alkalmazásra, csak az együttlét idején kell használni őket és recept nélkül is beszerezhetők. Hátrányuk viszont, hogy nem védenek meg a szexuális úton terjedő betegségektől, illetve önmagukban nem nyújtanak teljes védelmet a nem kívánt terhesség ellen, ezért ajánlott óvszerrel vagy pesszáriummal kiegészíteni a használatukat. Különösen fogamzásgátló krémek és zselék esetén, mert ezek hatékonysága a nem egyenletes eloszlás következtében kisebb, mint a habé, a kúpé vagy a habzó tablettáé.

Fontos odafigyelni a megfelelő alkalmazásra, és alaposan elolvasni a használati útmutatót, mert a leírás be nem tartása csökkenti a hatékonyságot. Általánosságban a spermicidek alkalmazása egyszerű: kézzel vagy a mellékelt applikátorral szükséges felhelyezni őket a hüvelybe, majd fekve megvárni a 15 perces hatóidőt. Bár spermaölő összetevőik miatt irritálhatják a hüvely falát, ami az együttlétet kellemetlenné vagy fájdalmassá is teheti, a legbiztosabb védelmet az alkalmazás után 1 órával fejtik ki, így több egymást követő aktus esetén mindegyik előtt szükséges újra alkalmazni.

A hormonmentes fogamzásgátlók között népszerű még az úgynevezett méhen belül fogamzásgátló eszköz (UID), amely jellemzően kis méretű, T-alakú és műanyagból készül. Hosszanti felületét egy vékony rézréteggel vonják be, a végére pedig keskeny jelzőszálat tesznek, ami segít az eltávolításban. Az együttlét előtt a méh üregébe helyezve hormonmentesen gátolja a megtermékenyített pete beágyazódását. Ennek a hormonmentes fogamzásgátló módszernek az előnye, hogy cseréjére 5-8 évenként van szükség, és a vizsgálatok szerint 99%-os védelmet nyújt. Hátránya, hogy beszerzéséhez orvosi látogatásra van szükség, illetve hogy nem véd a szexuális úton terjedő fertőzésektől. Mellékhatásai között pecsételő vérzés, a menstruáció fájdalmassá válása és elhúzódása, valamint görcsök szerepelnek amellett, hogy növeli a kismedencei gyulladás veszélyét, ami pedig meddőséghez vezethet.

Bár a fogamzásgátló krém és a méhen belüli fogamzásgátló eszköz népszerűsége nőtt az elmúlt években, még mindig nem érik el az óvszerekét; az egyetlen olyan hormonmentes fogamzásgátló eszközét, ami a nem kívánt terhesség mellett a szexuális úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújt. Használata lehet alkalomszerű, a beszerzéséhez pedig nincs szükség orvosi vizsgálatra, hiszen a szuper- és hipermarketek polcain megtalálhatók, alacsony áruknak köszönhetően bárki számára hozzáférhetők. Az elmúlt évek során a latexmentestől az XXL méretig, a színestől a feketéig, a síkosítottól az ízesítetten át az érdes felületűig szélesedett a választék, ami egyszerre járul hozzá a szexuális élmény fokozásához és - a használati útmutatóban leírtak szerinti alkalmazás esetén - nyújt teljes körű védelmet mindkét fél számára.