Mindenki más és más, ettől olyan izgalmas az élet. Akár egy új partnerrel, akár egy régebbi szeretővel vagyunk együtt, az egymásról való tanulásnak a szex középpontjában kell állnia. Ennek ellenére az emberek még mindig nehezen vitatják meg egymással a szexuális jellegű témákat. Bármi legyen is a problémánk, első lépésben először beszélnünk kell róla, hogy szexuális vágyainkat megvalósíthassuk.

Leggyakrabban két oka létezik annak, hogy az emberek nem akarnak beszélni a vágyaikról:

Ő az aktív fél

Néhány ember úgy áll hozzá, hogy a szex egyetlen célja, hogy a partnerüknek örömet szerezzünk. Ez azért lehetséges, mert nagylelkűek és mert a partnerük tisztában van vele, hogy képesek örömet szerezni puszta önzetlenségből vagy pedig szexuális mártírként tekintenek önmagukra. Nem beszélnek a saját szexuális vágyaikról, mert igényeik másodlagosak a partner akaratával szemben. Amennyiben magunkra ismerünk, újra kellene gondolnunk a szexhez való hozzáállásunkat, mert ha minden figyelmünkkel a másik orgazmusára koncentrálunk, akkor épp azt tagadjuk meg partnerünktől, amire a leginkább vágyunk - megadni az örömet a másik fél számára. Szóval ne féljünk hébe-hóba önzőnek lenni, és beszéljünk arról, hogy mi az, amit elvárnánk az együttléttől. Hacsak nem a szó szoros értelmében annyi a célunk, hogy örömet szerezzünk partnerünknek, ez esetben lehetséges, hogy valamiféle szentek vagyunk. Ha úgy érezzük, hogy a másik oldalhoz tartozunk, szintén törekednünk kell az egyensúly helyreállítására, mert ez esetben nem akarjuk, hogy partnerünk úgy érezze...

Ő a passzív, befogadó fél

A fenti esetben néhány ember egyszerűen csak ad a szexben, de sok esetben ez nem igazán az ő választása. Vannak, akik úgy érzik, hogy nem tudnak beszélni a vágyaikról, mert partnerük nem lenne fogékony ezekre a gondolatokra. Ha azt gondoljuk, hogy partnerünk ebben a helyzetben van, azonnal próbáljunk meg tenni ellene valamit. Beszéljünk vele és győződjünk meg róla, hogy tisztában van vele, hogy mi igenis tudni szeretnénk, hogy pontosan mire vágyik a hálószobában. Ez nem olyan drámai, mint amilyennek hangzik, szimplán csak kérdezzük meg mit akar, amikor tanácstalanok vagyunk. Fordított esetben, amikor úgy érezzük, hogy partnerünk az önzőbb fél, szintén a kommunikáció lehet a megoldás kulcsa. Ha viszont azt érezzük, hogy dominánsak lehetünk, igenis legyünk önzők. Ha úgy éreznénk, ez túl sok számunkra, próbáljuk meg könnyed hangnemben bedobni a témát egy privát beszélgetés alatt, de győződjünk meg róla, hogy partnerünk tisztában van vele, hogy komolyan gondoljuk, amit mondunk. Amint a felek megismerik az örömszerzés örömét, kis szerencsével az egyensúly magától visszaáll.

A kommunikáció az egyik legfontosabb eszköze a jobb szexnek, úgyhogy győződjünk meg róla, hogy teljesen nyitottak vagyunk egymással, amikor a vágyainkról beszélgetünk. A lényeg, hogy emlékezzünk rá, a kommunikáció kulcsfontosságú, mert lehetséges, hogy partnerünk nem akarja megosztani velünk a vágyait, és ez szíve joga. Soha ne vezessünk be olyan új elemet a hálószobába, amit előzőleg nem beszéltünk meg partnerünkkel, különösen, ha úgy érezzük, hogy szexuális hajlamaink eltérnek az ő normáitól. Biztosak lehetünk benne, hogy ha őszinték vagyunk és hajlandóságot mutatunk megvitatni a dolgokat, partnerünk boldogan belemegy abba, hogy legalább néhány elemmel színesítsük a szexuális együttlétet, és a szex ezáltal sokkal jobb lehet mindkét fél számára.