Majdnem biztosra vesszük, hogy mindenki tudja, hogyan kell felhelyezni az óvszert. Azonban egy bizonyos ponton mindenki első alkalommal teszi ezt meg, akár saját magának, akár partnerének helyezi fel a gumit és való igaz, hogy elég nehéz megfelelően végrehajtani, ha korábban még soha nem találkoztunk a feladattal.

A legjobb persze, ha gyakorlunk, hiszen azt várjuk tőle, hogy védelmet nyújtson mind a terhesség, mind a nemi úton terjedő betegségek ellen. A Durex óvszereket úgy tervezték, hogy könnyen fel lehessen őket húzni (az extra biztonságos óvszer használata a legjobb). Az alábbiakban összeállítottuk az alapokat, hogyan kell az óvszert biztonságosan felhelyezni.

A négy lépés:

1) Óvatosan nyissuk ki az óvszeres csomagot az egyik oldalán, hogy még csak véletlenül se szakítsuk el az óvszert.

2) Ellenőrizzük, hogy az óvszert a helyes irányba akarjuk-e felhelyezni (a görbe szélének kell felfelé néznie, de mindig tekerjük le, hogy megbizonyosodjunk erről a tényről).

3) Amikor felhelyezzük a péniszre, egyik kezünkkel nyomjuk ki a levegőt a végén található kis sapkából, és a másik kezünkkel görgessük lefelé a gumit a pénisz tövéhez. A körmeinket tartsuk olyan távol az óvszertől, amennyire csak lehetséges. Íme, biztonságosan felhelyeztük a gumióvszert.

4) Amint vége az aktusnak, fogjuk meg az óvszert a pénisz tövénél miközben óvatosan kihúzzuk, húzzuk le és kössünk rá csomót, mielőtt a kukába dobnánk.

Meglehetősen egyszerű, nemigaz?

Az óvszeres csomagok mindig el vannak látva használati utasítással, ami segíthet tisztázni a felmerülő kérdéseket. Azonban mindannyian tudjuk, hogy az óvszer felhelyezése nem mindig megy olyan könnyedén, ezért itt van néhány gyakorta feltett kérdés és a kérdésekre adott válaszok, amiről azt gondoljuk, fontos lehet, hogy tudjunk róla.

Mi történik, ha elszakad az óvszer?

Ha az óvszer szakadt, nem szabad használni. Az óvszert arra tervezték, hogy megvédjen minket, és ha bármely ponton elszakad, a továbbiakban már nem biztonságos a használata. Ha úgy érezzük szex közben, hogy az óvszer megadta magát, ellenőrizzük, hogy nem szakadt-e el, és tegyünk fel helyette egy újat. Ha kétségeink vannak, keressük fel nőgyógyászunkat sürgősségi fogamzásgátlóért, és látogassunk el egy szűrő klinikára, ha új partnerünk van.

Vissza lehet tenni az óvszert?

Soha ne használjuk többször ugyanazt az óvszert.

Fontos a spermicid?

Az óvszer egyik fontos összetevője a spermicid, a vegyi anyag, mely elpusztítja a spermákat. Néhány Durex óvszer, mint az Extra Safe, spermicides síkosítót tartalmaz. A legtöbb ember számára a normál óvszer elégséges védelmet nyújt, de ha mégis aggódnánk, válasszunk spermiciddel ellátott óvszert.