A szex az életünk természetes része, amely csodálatos és nagyon élvezetes élmény is lehet. A védekezés azonban kulcsfontosságú téma, amiről nem szabad megfeledkezni. Míg a szex a kielégülés fantasztikus érzésével párosul, bizonyos kockázatokkal is járhat, mint például a szexuális úton terjedő betegségek (STD) és a nem kívánt terhesség.

Bár az óvszer a leghatékonyabb védekezési módszer, amely kizárja ezeket a kockázatokat, előfordulhat, hogy kiszakad vagy amikor szükség lenne rá épp nincs kéznél. A szexuális vágy intenzitása miatt nem a fejünk irányít, így nyugodtan támaszkodunk a jó öreg esemény utáni tablettára. De milyen gyakran és mennyi időn belül használhatjuk? Most többet megtudhatunk róla.

Mi az az esemény utáni tabletta?

Az esemény utáni tabletta egy sürgősségi fogamzásgátló, amellyel megelőzhető a nem kívánt terhesség: védekezés nélküli szex vagy a fogamzásgátló módszer sikertelensége esetén, például ha az óvszer elszakadt vagy lecsúszott.

Ez a tabletta nagy dózisú hormont tartalmaz, leggyakrabban levonorgestrelt, amely megakadályozhatja vagy késleltetheti az ovulációt, ezzel csökkentve a megtermékenyülés esélyét.

Fontos, hogy az esemény utáni tabletta nem véd a nemi úton terjedő betegségek ellen, és nem használható rendszeres fogamzásgátlási módszerként. Hatékonysága több, mint 95%, de még így sem garantálja a nem kívánt terhesség elkerülését.

Mikor indokolt az esemény utáni tabletta bevétele?

Az esemény utáni tablettát a védekezés nélküli szex után a lehető leghamarabb, az első 72 órában javasolt bevenni. Minél hamarabb veszed be, annál hatékonyabb, ezért a szex utáni első 24 óra a legfontosabb. Az esemény utáni tablettát azonban sürgősségi megoldásként kell kezelni, és évente maximum kétszer szabad alkalmazni.

Miért nem szabad az esemény utáni tablettát minden hónapban használni?

Ha rövid időn belül, többször veszel be esemény utáni tablettát az számos mellékhatással járhat. Először is, mivel ezek a tabletták nagy dózisú hormonokat tartalmaznak, megzavarhatják a szervezeted természetes hormonháztartását. Emiatt számos kellemetlen mellékhatás fordulhat elő, mint például hányinger, hányás, fejfájás, fáradtság, változások a menstruációs ciklusban vagy váratlan vérzés.

Az esemény utáni tabletta ismételt alkalmazása növelheti a méhen kívüli terhesség kockázatát is, ami veszélyes lehet az egészségedre. Ez akkor fordulhat elő, amikor a megtermékenyített petesejt a méhen kívül ágyazódik be, ahelyett, hogy a méhen belül fejlődne, ez pedig sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Emellett az esemény utáni tabletták gyakori használata befolyásolhatja a fogamzásgátlás hosszú távú hatékonyságát. Ahelyett, hogy a terhesség megelőzésének rendszeres módszereként használnánk, ezeket a tablettákat csak vészhelyzetben szabad alkalmazni, amikor más fogamzásgátlási módszer kudarcot vall.

Abban az esetben ha nem jól sülnek el a dolgok az esemény utáni tabletta segítséget tud nyújtani a nem kívánt terhesség ellen, azonban felelősségteljesen kell alkalmazni, és a legjobb, ha kikéred egy szakember véleményét.

Egyetlen fogamzásgátlási módszer sem nyújt 100%-os védelmet a terhesség, a HIV vagy a szexuális úton terjedő betegségek és fertőzések ellen.

Forrás:

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/pastila-de-doua-zi-ce-este-cum-se-administreaza-si-ce-contraindicatii-are

https://www.medlife.ro/articole-medicale/pastila-de-doua-zi-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-contraceptia-de-urgenta

https://www.springfarma.com/blog/mituri-despre-pilula-de-a-doua-zi-ce-sa-faci-si-ce-sa-nu-faci.html