Amikor az önmagukról való gondoskodásról esik szó, érdemes tisztában lenni a biztonságos szex fontosságával, ezért győződjünk meg róla, hogy kézben tartjuk szerelmi életünket. Az alábbiakból azt is megtudhatjuk, hogy a biztonságos szex miért jelent egyben jobb szexet is ...

A szex fantasztikus lehet, de létezik két olyan dolog, amit egyszerűen nem ignorálhatunk: a szexuális úton terjedő betegségeket és a nem kívánt terhességet. A jó hír, hogy teljesen rajtunk áll, hogy megvédjük magunkat mindezektől, illetve biztosítsuk, hogy a szex szórakoztató, szenvedélyes és pozitív élmény legyen.

Abban az esetben, ha még nem teljesen győződtünk volna meg az óvszerhasználat fontosságáról, íme egy fontos adat: az NHS England statisztikái szerint 2013-ban 446.000 új esetet regisztráltak szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatban. A két leggyakoribb fertőzés a chlamydia (208.000) és a genitális szemölcs (73.000) volt. A University College London egyik tanulmánya szerint a brit terhességek 16,2 százaléka nem tervezett. Ugyanakkor ezek a problémák könnyen megelőzhetők a biztonságos szex által.

Mi a biztonságos szex?

A biztonságos szex azt jelenti, óvintézkedéseket teszünk, mielőtt szexuálisan érintkeznénk valakivel, mellyel megvédjük önmagunkat és partnerünket is a nem kívánt terhességtől és a szexuális úton terjedő betegségektől, mint a genitális szemölcsök, HIV, chlamydia és tripper. A biztonságos szex továbbá azt jelenti, hogy a partnerek nem cserélnek ondót, hüvelyváladékot vagy vért.

Minden a fogamzásgátlással kezdődik

Az óvszerek segítenek megelőzni a terhességet, de ellentétben más fogamzásgátló módszerekkel, megvédenek a szexuális úton terjedő betegségektől is, azáltal, hogy fizikai akadályt képeznek és ezáltal megakadályozzák a testnedvek cseréjét. Annyira sok különböző típusú óvszer létezik, hogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, még akkor is, ha latex allergiája van, így ne keressünk semmilyen kifogást és vizsgáljuk meg közelebbről a Durex óvszercsaládot, hogy megtaláljuk az igazit számunkra, valamint partnerünk számára.

Az óvszer felhúzása élvezetes része lehet a szexnek, beépíthetjük az előjátékba, így nem érezzük kellemetlen megszakításnak. Emellett viszont fontos a helyes használatuk, ezért győződjünk meg róla, hogy tudjuk, hogyan kell feltenni az óvszert:

  • Vegyük ki az óvszert a csomagolásból, ügyelve arra, hogy ne szakadajon el
  • Helyezzük a merev pénisz hegyére
  • Az óvszer zárt végét tartsuk a hüvelyk- és a mutatóujjunk között, és szorítsuk ki belőle a levegőt.
  • Tekerjük le az óvszert a pénisz aljáig. Ha nem tudjuk könnyedén letekerni, valószínűleg ki van fordítva, ezért próbálkozzunk meg egy újabb darabbal.
  • Szex után vegyük ki a péniszt a vaginából, úgy, hogy az óvszert a tövénél fogva tartjuk, hogy elkerüljük az esetleges szivárgást.
  • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogyan kell felhelyezni az óvszert, gyakoroljunk, amíg magabiztosabbak nem leszünk.

Zárjuk ki a betegségek lehetőségét

Ha szexuális úton terjedő betegség tünetét vesszük észre magunkon, fontos, hogy ellenőriztessük magunkat. Még akkor is jó ötlet megvizsgáltatni magunkat, - különösen, ha védekezés nélkül szexeltünk - ha nincsen semmilyen tünetünk, mivel nem minden fertőzésnek vannak figyelmeztető jelei. Menjünk el a nemibeteg gondozóba, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatokat és kezelni tudják a nemi úton terjedő betegségeket. Ez egyszerű és bizalmas módja biztonságunk szavatolásának, és ha bármit is elkaptunk volna, a legtöbb fertőzés szerencsére gyógyítható.

A legtöbb esetben időpontot kell foglalnunk, de néhány klinika kínál sürgősségi ellátást is, ide bármikor elmehetünk, csak ki kell várni a sorunkat. Az elvégzendő vizsgálatok attól függnek, hogy milyen (ha van ilyen) tüneteink vannak, de valószínűleg kérnek majd tőlünk vér- vagy vizeletmintát, vagy egy vattapálcika segítségével kenetet vesznek a nemi szervekről vagy azok környékéről. Egyes vizsgálatok esetén már ugyanazon a napon megkapjuk az eredményt, míg másoknál egy-két hétig is eltarthat, mire megérkezik a diagnózis. Ebben az esetben a klinika megkérdezi, milyen formában szeretnénk megkapni az eredményeket.

Első a biztonság

Saját magunk és partnerünk védelme a biztonságos szex által egyszerű, továbbá azt jelenti, hogy képesek vagyunk megvédeni saját egészségünket, és még jobb szexben lehet részünk. Az emberek nem mindig tudják, hogy valamilyen szexuális úton terjedő betegség hordozói, ezért szavazzunk a biztonságra és használjunk óvszert.

 

[1] http://www.nhs.uk/Livewell/Sexualhealth/Pages/Sexonholiday.aspx

[2] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673613620711