Míg másoknak elég magas a libidója, előfordulhat, hogy te éppen olyan életszakaszban vagy, amikor a szexuális vágyad nincs az egekben. Valószínű, hogy attól sem érzed magad jobban, hogy a filmekben és sorozatokban a szereplők szexuális vágya mindig a topon van. Hidd el, ez nem a világ vége! A szexuális vágy hiánya mindkét nem esetében sokkal gyakoribb, mint gondolnád.

Mi az az alacsony libidó?

Az alacsony libidó a szexuális vágy hiánya. Amikor alacsony a libidód, akkor kevésbé, vagy egyáltalán nem érdeklődsz a szex iránt. Mindannyian mások vagyunk, más mértékű szexuális vággyal, ezért fontos megjegyezni, hogy nem létezik olyan, hogy 'normális' libidó.

Milyen életkorban jelentkezhet az alacsony libidó?

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az alacsony szexuális vágy idősebbeknél gyakoribb, de mi van akkor, ha valakinek ez a 20-as éveiben jelentkezik? Az alacsony szexuális vágy az élet bármely szakaszában megtörténhet, néha akár serdülőkorban is. Még azoknál is simán előfordulhat, akik eddig normális szexuális életet éltek.

Mi okozza?

  1. Párkapcsolati problémák.

A partnereddel való kapcsolatotok minősége nagymértékben befolyásolja a libidót. A megszokás vagy a szürke hétköznapok, az érzelmi különbözőségek mind okozhatják egy párkapcsolatban a szexuális vágy hiányát.

  1. Stressz és fáradtság.

A munkahelyi mókuskerék sincs igazán jó hatással a hálószobai vágyainkra, hiszen a libidó fejben dől el. A szorongás, a munkahelyi stressz és a fáradtság nagymértékben befolyásolja a kedvünket, beleértve a szexuális vágyat is.

  1. Terhesség.

A terhességgel, a szüléssel és a szoptatással járó hormonális változások szintén hatással lehetnek a libidóra. A terhes nők körülbelül 60%-a számol be alacsony libidóról a terhesség első 3 hónapjában, amely folytatódhat szülés után.

  1. Gyógyszerek és fogamzásgátlók.

Bizonyos gyógyszerek, például fogamzásgátlók, antidepresszánsok vagy esemény utáni tabletták a szexuális vágyért felelős hormon – a tesztoszteron – szintjének csökkenését okozhatják.

  1. Szexuális vagy egészségügyi problémák.

A libidó váratlan csökkenése, különösen, ha hosszú ideig tart vagy folyamatosan visszatér, egészségügyi problémát - például szexuális úton terjedő betegséget vagy fertőzést - jelenthet. Ha nálad is van erre utaló jel, javasoljuk, hogy fordulj szakemberhez.

Hogyan nyerhetjük vissza a szexuális vágyat?

  1. Szánj időt a kikapcsolódásra.

A szex a kikapcsolódásról és mindenekelőtt az élvezetről szól. Próbáld meg a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni a stresszt és keress valami olyan tevékenységet, ami elveszi róla a figyelmedet, mint például a jóga, a meditáció vagy akár csak egy egyszerű séta a parkban.

  1. Egészséges életmód.

Ismered ezt a mondást? "Ép testben ép lélek!" Ugyanez a helyzet a szexszel: "Ép testben ép szex!". A rendszeres testmozgás segít növelni a libidót, hiszen javítja a vérkeringést és fokozza a dopamintermelést. Illetve csalhatsz egy kicsit a konyhában és használhatsz afrodiziákumokat, amik segíthetnek felébreszteni a szexuális vágyat, mint például az osztriga vagy az étcsokoládé.

  1. Engedd szabadjára a fantáziádat a hálószobában.

A szexuális vágy nem jön magától. Kísérletezzetek minél többet partnereddel, próbáljatok ki új pózokat, szexjátékokat, izgalmas jelmezeket vagy akár szerepjátékokat is.

  1. Nyílt kommunikáció.

A kommunikáció kulcsfontosságú a szex esetében is. Néha kínos lehet szexuális problémákról beszélni, de ha nem beszéltek róla egymással, soha nem találtok rá megoldást. Leülhettek kettesben egy nyugis helyre vagy fordulhattok szexuálpszichológushoz vagy akár párterapeutához is, a lényeg, hogy beszéljetek a témáról. Osszátok meg egymással, hogy ki mit szeret és mit nem és hogy hogyan tudtok segíteni a másiknak hogy mindkettőtöknek jó legyen a szex.

Végül pedig fontos megjegyezni, hogy a szexuális vágy vagy annak hiánya az élet teljesen normális része, olyan pedig, hogy "mindenki számára tökéletes mennyiség" nem létezik. A libidó számos tényezőtől függ, ezért kár rajta túl sokat stresszelni. Mindannyian különbözünk, a preferenciákban és a szexuális vágy mértékében is, ezért a legjobb arra fókuszálni, ami neked és a partnerednek működik.

Egyetlen fogamzásgátlási módszer sem nyújt 100%-os védelmet a terhesség, a HIV vagy a szexuális úton terjedő betegségek és fertőzések ellen.

Forrás:

https://www.healthline.com/health/boost-your-libido-10-natural-tips

https://www.livi.co.uk/your-health/8-causes-of-low-libido-a-doctors-guide/

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/sexual-and-reproductive/loss-of-libido

https://www.medicover.ro/despre-sanatate/sex-in-sarcina-permis-sau-interzis,422,n,286

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-sex-drive-in-women/diagnosis-treatment/drc-20374561