A híres naptármódszer a legjobb fogamzásgátló módszernek tűnhet. Semmibe nem kerül, csak egy kis időbe! De hogyan kell kiszámítani az ovulációt úgy, hogy az 1+1 egyenletre véletlenül se 3 legyen az eredmény? Egyáltalán elég biztonságos és hatékony ez a módszer a nem kívánt terhesség megelőzéséhez? A válasz NEM, és mindjárt meg is tudjuk, hogy miért.

Nőnek lenni egyáltalán nem olyan egyszerű. Főleg úgy, hogy havonta egyszer a testünknek fel kell készülnie a petesejtérésre, illetve az azt követő menstruációra (ami terhesség esetén elmarad). A menstruációs ciklus sokkal összetettebb folyamat, mint gondolnánk. Valójában ez annak a jele, hogy a nő szervezete felkészül a terherbeesésre.

Ahhoz, hogy jobban megértsük, mi az az ovuláció (petesejtérés) és mi is pontosan a szerepe, érdemes a menstruációs ciklus szakaszait jobban megvizsgálnunk. A menstruációs ciklus négy szakaszból áll: menstruáció, follikuláris szakasz, ovuláció és luteális szakasz. Egy átlagos menstruációs ciklus 28 napig tart, amit az egyszerűség kedvéért most két részre osztunk. Az első 14 nap a follikuláris fázis, amikor a menstruáció megtörténik, a második 14 nap pedig a luteális fázis, ide tartozik az ovuláció.

A menstruáció körülbelül 3-7 napig tart, és vérzéssel vagy szakszerűbb kifejezéssel a méhnyálkahártya leválásával jár.

Az ovulációra közvetlenül a follikuláris szakasz után kerül sor, amikor az érett petesejt elhagyja a petefészket. Maximum 24 órán át életképes, ezért megkezdi gyors útját a méh felé a petevezetéken keresztül. Ha az útja során a petesejt nem találkozik spermiummal, akkor kilökődik. Az ovuláció a legrövidebb szakasz, mindössze 16-32 óra alatt megtörténik.

Hogyan lehet kiszámítani az ovulációt?

Most, hogy áttanulmányoztuk a menstruációs ciklust, sokkal könnyebb lesz kiszámítani az ovulációs időszakot. De miért is olyan fontos ez?
Az ovulációs fázisban a legtermékenyebb a nők szervezete, így ebben az időszakban rendkívül magas a teherbeesés esélye.

Amennyire minden nő más és más, úgy a menstruációs ciklusuk is nagyon változó, ezért nincs univerzális képlet. Első lépésként határozzuk meg a menstruációs ciklusunk hosszát. A menstruáció első napját (a vérzés első napját) és a következő menstruáció előtti utolsó napot jegyezzük fel egy naptárba, füzetbe vagy akár a telefon jegyzeteibe. Számoljuk meg hány napból áll ez az időszak, így megtudhatjuk a menstruációs ciklusunk hosszát.

Azok a nők, akiknek szabályos, 28 napos ciklusuk van, körülbelül 14 nappal a következő menstruáció előtt ovulálnak. Például, ha a menstruációd az adott hónapban 20-ára esik, akkor a legtermékenyebb nap ugyanannak a hónapnak a 6. napja lesz. Mivel azonban a nők mindössze 15%-ának van 28 napos ciklusa, ezért ez a forgatókönyv igen ritka. Ráadásul az ovuláció még a rendszeres ciklusú nőknél is hónapról hónapra változhat, ezért az ovuláció 3 nappal mindkét irányba eltolódhat.

A naptármódszer a szabálytalan ciklusú nők esetében egyáltalán nem egyszerű és nem is hatékony.
De hogyan állapítható meg, hogy szabálytalan a menstruációd? Ha figyelemmel kíséred a menstruációs ciklusod, és azt veszed észre, hogy az hónapról hónapra változik, és nehéz megbecsülni azt az egy-két napot, amikor megjöhet, az azt jelenti, hogy szabálytalan a ciklusod. A naptármódszer a te esetedben nem alkalmazható, ezért érdemes ovulációs tesztet beszerezned a patikából.

A hüvelyváladék változásai is segítséget nyújthatnak az ovuláció meghatározásához. A follikuláris időszakban megemelkedik a hormonszint, így a hüvelyváladék krémes, fehéres állagúvá válik. Közvetlenül az ovuláció előtt és alatt a váladék folyékonyabb és tisztább lesz, a tojásfehérje állagához hasonlítható. Az utolsó napot, amikor nedvesebb a váladék, az ovuláció csúcspontjának nevezik. Az ovuláció után a hüvelyváladék sűrűbbé válhat vagy akár el is tűnhet.

A: Mikor érdemes a naptármódszert alkalmazni?

A naptármódszer abból indul ki, hogy az ovuláció mindig a menstruációs ciklus közepére esik, ami sok esetben nem így van. Éppen emiatt a termékeny időszak pontatlan becsléséhez vezethet, ami növeli a nem kívánt terhesség kockázatát. A naptármódszert inkább olyankor érdemes használni, amikor teherbe szeretnél esni, hiszen igen jó szövetségesed lehet a fogantatási folyamatban.

Ha védekezés nélkül szexelsz, és nem tervezel a közeljövőben anyává válni, a naptármódszer csak abban segíthet, hogy nagyjából mikor érdemes önmegtartóztatást gyakorolnod. Akármennyire is biztonságos fogamzásgátlási módszerként tartják számon, a naptármódszer nem megbízható, ráadásul a szexuális úton terjedő betegségek ellen sem véd. Az egyetlen hatékony módszer, amit nem csak ovulációkor, de minden más esetben is bátran használhatsz és egyben véd a szexuális úton terjedő betegségektől, az az óvszer.

Egyetlen fogamzásgátlási módszer sem nyújt 100%-os védelmet a terhesség, a HIV vagy a szexuális úton terjedő betegségek és fertőzések ellen.

A cikkben szereplő információk nem orvosi tanácsok. Orvosi tanácsért és további információért fordulj kezelőorvosodhoz vagy szakorvosodhoz.

Forrás:

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/menstrual-cycle

https://www.todaysparent.com/getting-pregnant/trying-to-conceive/how-to-get-pregnant-when-you-have-an-irregular-period

https://www.tommys.org/pregnancy-information/calculators-tools-resources/ovulation-calculator