Bár egyre több fogamzásgátlási módszert ismerünk, az óvszerek továbbra sem veszítenek népszerűségükből. Miután a 19. század közepén elkészült az első gumióvszer, hamar rájöttek az emberek, hogy a kondom az egyetlen módja a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő fertőzések egyidejű elkerülésének, így rohamosan terjedni kezdett. Napjainkra pedig egészen széles választékban kaphatók: az XXL óvszertől a latexmentes kondomon át az olcsó óvszerekig számos változatuk megtalálható a boltok polcain.

Sőt, még a virtuális polcokon is: ma már óvszer webáruházban is beszerezhetők. Ne feledd viszont, hogy az óvszer akcióban vásárolt vagy a nyereményjátékokon felajánlott ingyen óvszer használatakor különösen figyelmesnek kell lenni. Egyrészt a lejárt szavatosságú óvszer nem nyújt tökéletes védelmet, másrészt a feltűnően olcsó óvszerek sokszor nagyobb kockázatot rejtenek. Ugyanakkor az óvszer webáruházakban könnyebben lehet ritkábban előforduló darabokat találni: az óvszer allergia (vagy más néven latex allergia) ellen küzdőknek létezik latexmentes változat, míg az átlagnál nagyobb péniszre XXL óvszer is beszerezhető. De figyelem: speciális kondom vásárlása esetén különösen kerüljük a gyanúsan olcsó óvszereket!

Az óvszer méretezése és a szavatossági idő ellenőrzése a két legfontosabb, hiszen a lejárt óvszer észrevétlenül is károsodhat. A kiszakadt óvszert nem könnyű észrevenni: a felületén keletkező hajszálrepedéseken keresztül előfordulhat szivárgás. Éppen ezért nem is szabad kondomot pénztárcában, nadrágzsebben, extra magas vagy épp alacsony hőmérsékleten huzamosabb ideig tartani.

Egy-egy buliban eltett ingyen óvszer jó ötletnek tűnhet ugyanúgy, mint az ajándék óvszer, amivel néhány szórakozóhelyen csábítják a fiatalokat, de a használatuk egyáltalán nem biztonságos. Az még a jobbik eset, ha időben észreveszik a kiszakadt óvszert, és a pár hölgy tagja esemény utáni fogamzásgátló tablettát tud bevenni, azonban az esetek nagy részében a hiba észrevétlen is lehet. Éppen ezért mindig óvatosan járjunk el a barátoktól kapott ingyen óvszer vagy épp a boltokban lévő óvszer akció keretei közt beszerzett darabokkal. És mindig ellenőrizzük, nem lejárt óvszert kaptunk-e, illetve hogy az óvszer méretezése biztosan megfelelő-e!

Amire még érdemes odafigyelni, az az anyaghasználat. Az óvszer allergia nem gyakori jelenség, de kifejezetten kellemetlen: viszkető, égő érzést okozhat ugyan lejárt szavatosságú óvszer is, de az esetek többségében mégis érdemes biztosra menni, és latexmentes változatot beszerezni. A latex allergia odafigyelést igényel, mert kialakulhat idősebb korban és hirtelen is; bár a latexmentes kondom ára magasabb, mint a latexből készült hagyományos darabé, a használata akkor is ajánlott, ha óvszer allergia még nem alakult ki, hiszen így megelőzhető a későbbi latex allergia esetleges kialakulása.

Bár a kondom használata gyors, egyszerű és higiénikus, mégis érdemes az óvszerrel elővigyázatosnak lenni, különösen kiválasztáskor és megvásárláskor. Nem biztos, hogy egy óvszer webáruház a legjobb hely, vagy egy óvszer akció a legjobb alkalom a beszerzésre.  Mondanunk sem kell, milyen kellemetlen helyzetekhez vezethet egy lejárt szavatosságú óvszer, ahogyan azt sem, milyen kockázatot rejt egy kiszakadt óvszer. Vagy hogy mennyire kényelmetlen lehet egy túl kicsi vagy épp túl nagy darab: az óvszer méretezése szintén fontos szempont, amire oda kell figyelni. Mert lehet, hogy a haverok előtt vagány, ha valaki XXL óvszert hord a zsebében, de használat közben bizony hamar kiderül, ha nem lett volna szükség az extra méretre. Ahogyan az sem kérdés, hogy az olcsó óvszerek kevésbé megbízhatók, viszont a legdrágább sem hatékony, ha már lejárt óvszerről van szó