AMIT A ZIKA-VÍRUSRÓL ÉS A SZEXRŐL TUDNI KELL

A ZIKA-VÍRUS VILÁGSZERTE TERJED ÉS SZEXUÁLIS ÉRINTKEZÉS ÚTJÁN IS EL LEHET KAPNI.undefined

Az eredetileg szúnyogok által okozott megbetegedés leggyakoribb tünetei a bőrkiütés, láz, ízületi fájdalom és kötőhártya-gyulladás. A tünetek több napig vagy akár egy hétig is tarthatnak, de előfordulhat, hogy anélkül hordozzuk 28 napig a vírust, hogy tudnánk róla.

A Zika-vírus különösen a terhes nőket veszélyezteti, mert jelentősen megnöveli a születendő gyermeknél a mikrokefália, egy súlyos születési rendellenesség kockázatát, amely miatt a csecsemők kis fejjel születnek - és a legújabb jelentések szerint a fertőzés szexuális érintkezés útján is terjed.

A zika szexuális úton terjedő fertőzés?

A Zika-vírust főként szúnyogok terjesztik, viszont a jelentések szerint szexuális úton is elkapható. Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) azt javasolja, hogy a terhes nők mellőzzék a szexet vagy használjanak óvszert, ha partnerük Zika fertőzéses helyen járt. Időközben további kutatások folynak a betegség terjedéséről.

Az óvszer használata megvéd a zika-vírustól?

A Zika-vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, ezért a megelőzés a szúnyog-populáció csökkentésére és a szúnyogcsípések elkerülésére összpontosít. Jelentettek olyan eseteket is, ahol a Zika szexuális úton okozott fertőzést, és az amerikai CDC azt javasolja, hogy a terhes nők védekezésként mellőzzék a szexet vagy használjanak óvszert, ha partnerük Zika fertőzéses helyen járt. A latex gumióvszerek következetes és hatékony használatával eredményesen gátolható a szexuális úton terjedő fertőzések továbbadása.

Akkor is veszélyeztetett vagyok, ha nem olyan helyen élek, amelyet érintene a zika-vírus?

Először is, te vagy a partnered utazott-e a vírus által érintetett országokba?Azok, akik nemrég érkeztek haza az utazásról, nem is tudhatják, hogy hordozói-e a betegségnek, mert a szúnyogcsípést követően 28 napig élhet bennük a vírus úgy, hogy nem jelentkeznek a tünetek. Ha a közelmúltban volt olyan szexuális partnered, aki nemrégiben tért haza utazásairól, ki lehetsz téve a fertőzés kockázatának.

Amíg nem vagy 100%-osan biztos benne, hogy nem hordozod a vírust, védekezz önmagad és mások érdekében! Használj óvszert, és ha utazni készülsz, védekezz a szúnyogcsípések ellen.

Másodsorban, mint minden szexuális úton terjedő betegség esetében, amikor először vagy együtt egy új partnerrel, nem biztos, hogy ismered szexuális egészségi állapotát. Az óvszer használatával nemcsak a Zika-vírus, hanem a többi szexuális úton terjedő betegség ellen is védekezel.

A Zika-vírusról részletesebb információt találsz a Járványkezelési- és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) weboldalán - www.cdc.gov - vagy az Egészségügyi Világszervezet honlapján - www.who.int.