DECEMBER 1., AZ AIDS VILÁGNAPJA

December 1. az AIDS világnapja, immáron huszonhat éve. A betegséggel kapcsolatban mégis számos sztereotípia tartja magát mind a mai napig. Eljött az ideje, hogy szembe nézzünk a tényekkel!

A szerzett immunhiányos betegség az 1900-as évek első harmadában lépte át a fajok közötti határt, a majmok immunrendszerét károsító SIV vírus humán, vagyis emberi kórokozóvá vált. A tömeges megjelenésre egészen a nyolcvanas évekig nem voltak bizonyítékok. Azóta azonban számos áldozatot követelt a halálos kór, többek között 1991-ben az ikonikus Queen együttes vezetője, Freddy Mercury is a szerzett immunhiányos betegségben hunyt el.

Jóllehet számos biztató eredménye van az AIDS elleni küzdelemnek, a gyógyszeripar mindmáig nem tudott megfelelő vakcinákkal előrukkolni. A legbiztosabb fegyvernek még mindig a megelőzést tartják a szakemberek!

Az ENSZ korábbi tervei szerint az összehangolt programok segítségével 2015-re megálljt parancsoltak volna a kór terjedésének, de a siker várat magára. Afrika-, Ázsia- és a volt Szovjetunió egykori tagállamaiban továbbra is ezreket fertőz meg a betegség. Egyes becslések szerint csak Oroszországban közel egy millió HIV fertőzött él.

A kórokozó tovább terjed, annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben dollármilliókat felemésztő, a védekezés fontosságára figyelmeztető felvilágosító kampányt indítottak az egészségügyi világszervezetek.

Ezért december elsején orvosok, kutatók, érintettek és az érintetteken segíteni akarók együttesen fordulnak ismét a világ felé azzal az üzenettel, hogy a felelősségteljes magatartás ebben az esetben nem választható opció, hanem a túlélés záloga.

Ne kockáztass!