Ma a szex enciklopédiáját lapozzuk át, és megnézzük, hogy mik a legfontosabb információk. ABC sorrendben, egyenként fogjuk őket megválaszolni.

• A

Az Absztinencia, vagyis az önmegtartóztatás hatásai

A szexnek számos előnye van: a közben átélt ellazuláson, kikapcsolódáson és élvezeten túl a rendszeres, aktív szexuális élet az elmére és a testre is egyaránt jótékony hatással van. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, jelentősen csökkenti a stresszszintet és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A szex megvonása, az önmegtartóztatás, viszont hormonális zavarokhoz, a libidó csökkenéséhez, hüvelysorvadáshoz, álmatlansághoz, de akár szorongáshoz és pánikrohamhoz is vezethet.

• B

B terv – mikor hagy cserben?

A fogamzásgátlási B terv, vagyis az esemény utáni tabletta, egy olyan sürgősségi fogamzásgátló módszer, amelyet vagy védekezés nélküli szex után, vagy pedig más fogamzásgátló módszer sikertelensége esetén szoktak alkalmazni. Az esemény utáni tabletta hatékonysága attól függően változhat, hogy mikor veszed be, milyen közel vagy az ovulációhoz és milyen pontosan tartod be a használati utasítást. Minél hamarabb veszed be védekezés nélküli szex után, annál hatékonyabb. Általánosságban elmondható, hogy az esemény utáni tabletta 75-89% hatékonyságú a nem kívánt terhesség megelőzésében. Vannak azonban olyan helyzetek, amik módosíthatják a tabletta hatékonyságát.

Az esemény utáni tabletta az ovulációt késlelteti vagy megakadályozza azt. Ha a peteérésed közel a tabletta bevétele előtt volt, akkor sajnos nem kizárt a teherbe esés. Továbbá minél több óra vagy nap telik el a védekezés nélküli szex és az esemény utáni tabletta bevétele között, annál kevésbé hatékony, ezért fontos, hogy az első 24 de legkésőbb 72 órán belül vedd be. A más gyógyszerekkel való kölcsönhatás szintén jelentősen befolyásolhatja a tabletta hatékonyságát (pl.: antibiotikum). Abban az esetben pedig, ha valamilyen oknál fogva kihagyod a második napi tablettát (hányás esetén vagy ha elfelejted bevenni), meg kell ismételned az adagot. Azt is fontos megjegyezni, hogy az esemény utáni tabletta nem alkalmas a terhesség megszakítására, így terhesség esetén nem fog működni. Orvosi tanácsért javasoljuk, hogy kérd szakorvos (nőgyógyász) segítségét.

• E

Az Első szexuális élmény hatása a menstruációra

Minden lány életében fontos pillanat a szexuális élet kezdete, melynek számos hatása van a testre, még hormonális szempontból is. Például, ha a menstruáció kimarad vagy rendszertelenné válik, mögötte legtöbbször hormonális zavar áll. A másik ok lehet az egyes fogamzásgátlók, amelyek a szedés elején vagy a szedés közben is befolyásolhatják a ciklus szabályosságát. Azonban, ha valamilyen fogamzásgátló módszert alkalmazol, nem kell aggódnod a teherbeesés miatt, hiszen rendkívül kicsi az esélye, hogy amiatt marad ki a ciklusod.

• F

Fogamzásgátló tabletták – igen vagy nem?

A nők körében a nem kívánt terhesség megelőzésére a fogamzásgátló tabletta igen népszerű fogamzásgátlási módszernek számít. A fogamzásgátló tablettákat az első menstruáció után lehet elkezdeni szedni. Használat előtt azonban mindenképpen szükséges felkeresni egy nőgyógyászt, aki elvégzi az kötelező vizsgálatokat, hogy a megfelelő típusú tablettát írja fel.

A fogamzásgátló szedése a terhesség megelőzése mellett további előnyökkel is jár. Beállítja a szabálytalan menstruációs ciklust, mérsékeli a vérzés erősségét, enyhíti a menstruációs fájdalmakat (például az endometriózis okozta fájdalom nagyon erőssé válhat menstruáció során), segít megszabadulni a pattanásoktól, visszaszorítja a policisztás petefészek szindrómát, csökkenti a petefészek- és méhnyakrák esélyét, növeli a csontsűrűséget és csökkenti a vérszegénység kockázatát.

Ugye milyen jól hangzik?

Azonban az éremnek két oldala van, ezért említést kell tennünk a fogamzásgátló tabletták hátrányairól is. Először is, a fogamzásgátló tablettákat szigorúan minden nap be kell venni, mivel az adagolás szigorúsága alapozza meg a hatékonyságukat. Vagyis minden olyan nap, amikor elfelejted bevenni a tablettát, csökkenti a hatékonyságát, és nagymértékben növeli a teherbeesés esélyét. A fogamzásgátlók másik hátránya, hogy nem védenek meg a szexuális úton terjedő betegségek ellen, erre az egyetlen hatékony védekezési módszer az óvszer használata. Végül, de nem utolsósorban pedig, mint minden gyógyszer, a fogamzásgátló tablettáknak is számos mellékhatásuk van. Ezek közé tartozik a menstruációs ciklusok közti vérzés, a hányinger, amellérzékenység, fejfájás, szédülés, libidó csökkenése, a trombózis kialakulása és a hangulat ingadozások is.

• SZ

Szűz vagyok még, ha nem történt behatolás?

A szüzesség vitatott és összetett téma, amelynek meghatározása a kultúrától és a társadalmi kontextustól függően változik. Általában azt tartják szűznek, aki még soha nem szexelt. A szüzesség elvesztését pedig a legtöbb ember a behatoláshoz vagy a szűzhártya elszakadásához köti.

A szűzhártya egy vékony, rugalmas membrán, amely a hüvely belső nyílásának egy részét borítja be. A szűzhártya nem csak az első behatoláskor, de fizikai aktivitás vagy tamponhasználat közben is elszakadhat. Éppen ezért a szűzhártya elszakadását nem igazán vehetjük viszonyítási alapnak. Ráadásul a szüzesség elvesztésének ez a meghatározása azért sem helyénvaló, mert figyelmen kívül hagyja sok ember szexuális preferenciáját és tapasztalatát, kizárja a szex különböző típusait, mint például az orális- és az anális szexet vagy a maszturbációt. Lehet szűznek nevezni a leszbikusokat, melegeket, biszexuálisokat vagy pánszexuálisokat, akik még soha nem tapasztaltak hüvelyi behatolást? Hagyományos mércével nézve igen, de a szexuális felfedezés szempontjából nem. Szexualitásodtól vagy irányultságodtól függetlenül a szex és a hozzá kapcsolódó élvezet csak a te dolgod, ezért a megfelelő választ csak te tudod megadni. A lényeg, hogy ezen fölösleges aggódni, mert szüzesség egy erősen szubjektív fogalom, amely kizárólag a tapasztalataidtól függ.

Ne feledd ez nem egy verseny! Akkor éld meg a szexet amikor TE készen állsz rá.

Egyetlen fogamzásgátlási módszer sem nyújt 100%-os védelmet a terhesség, a HIV vagy a szexuális úton terjedő betegségek és fertőzések ellen.

A cikkben szereplő információk nem orvosi tanácsok. Orvosi tanácsért és további információért fordulj kezelőorvosodhoz vagy szakorvosodhoz.

Forrás:

https://www.sanador.ro/10-intrebari-frecvente-despre-anticonceptionale 

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ce-este-endometrioza-si-cum-se-trateaza-dr-voicu-simedrea

https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill/what-are-the-benefits-of-the-birth-control-pill 

https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/sex/virginity

https://www.medicalnewstoday.com/articles/signs-that-plan-b-didnt-work

https://www.plannedparenthood.org/learn/morning-after-pill-emergency-contraception/whats-plan-b-morning-after-pill

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321316#complications