Amennyiben önmagunk fogamzásgátlásáról gondoskodunk, lehetővé tesszük, hogy a saját kezünkben legyen az irányítás, amikor egészségünkről, azaz a testünkről döntünk. Vagyis ez konkrétan azt jelenti, hogy megakadályozhatjuk a szexuális úton terjedő betegségeket és a teherbe esést, illetve megválaszthatjuk azt az időpontot, hogy pontosan mikor akarunk szexelni. A felmérések[1] azt mutatják, hogy csak a válaszadók 49% -a gondolja úgy, "fontos a személyes felelősség a fogamzásgátlásban", és minden ötödik úgy vélekedik, hogy óvszerrel készülni az együttlétre "a férfi felelőssége". Ha megtudjuk, mi várhat ránk, megakadályozhat minket abban, hogy mindent a férfiakra hagyjunk. Szóval...

Milyen lehetőségek vannak?

A potenciális fogamzásgátlók listája igen hosszú, amely attól függően teszi lehetővé a választást, hogy mit szeretünk. Népszerű fogamzásgátló módszernek számít az óvszer (férfi és női), a fogamzásgátló tabletta vagy az implantátumok. Vannak más módszerek is, de ezek nem tartósak vagy kevésbé ismertek, ezért mindenképpen érdemes felkeresnünk az orvosunkat, hogy megtudjuk, milyen lehetőségek rejlenek az egyes módszerekben, és melyik lehet számunkra a legjobb ezek közül.

Információk nőknek

A tabletta

Talán az egyik leghíresebb fogamzásgátló eszköz a fogamzásgátló tabletta vagy egyszerűen csak a tabletta, mely évtizedek óta jelen van életünkben és először lehetővé tette a nők számára, hogy átvegyék az irányítást szexuális egészségük felett - ami a "Summer of love"-hoz vezetett. A tabletta hormonális alapon működik, megakadályozva a petesejt petefészekből való kiszabadulását, és megnehezítve a spermiumok útját a petesejthez. Mivel hormonális úton akadályozza meg a nem kívánt terhességet, feltétlen beszéljünk orvosunkkal, hogy melyik típusú fogamzásgátló tabletta lehet a legjobb számunkra, hiszen sokféle létezik, továbbá több kérdés is felmerülhet bennünk a használatukkal kapcsolatosan. Míg a tabletta hatékony terhesség ellen, nem tudja megakadályozni a szexuális úton terjedő betegségeket. Óvszerrel együtt használva azonban rendkívül hatékony módszer lehet mindkettő megelőzésében.

A fogamzásgátló implantátum

Viszonylag új módszer, amely úgy működik, mint a tabletta, de a tablettával ellentétben cső alakú, amit a karba helyeznek be. Akár három évig is tarthat a hatása, ami leállítja a petesejtek kiszabadulását a petefészekből. Csakúgy, mint a fogamzásgátló tabletta, az implantátum sem véd meg a szexuális úton terjedő betegségektől, de eredményesen megakadályozza a terhességet. Megvan az az előnye is, hogy nem kell mindennap bevenni, csak egy rövid beillesztésbe kerül az egész.

Női óvszerek

A női óvszer a hüvely belsejéhez illeszkedik, és ugyanazon az elven működik, mint a férfi óvszerek. Egy vékony, puha műanyagból, az úgynevezett poliuretánból készül. Tökéletes használat[2] esetén 95%-os hatékonysággal működik. A női óvszernek nem túl jó a reputációja (ejnye), de jó választásnak bizonyul a különböző típusú fogamzásgátlók között és védelmet nyújt mind a szexuális úton terjedő betegségek, mind a terhesség ellen. A fogamzásgátlás formája személyes választáson alapul, de ne zárjunk ki semmit se anélkül, hogy ki ne próbálnánk vagy ne beszélnénk róla. A döntés meghozatala mindig egy partnerünkkel való beszélgetéssel kezdődjön.

Önmagunk védelme

A saját igényeinek megfelelően kiválasztott fogamzásgátlási módszer központi szerepet játszhat az együttlét során és potenciális élvezetet jelent, amennyiben szexre kerül sor. Ha hagyjuk, hogy partnerünk válasszon a fogamzásgátlási módszerek közül - anélkül, hogy beszéltünk volna róla, számunkra melyik a legjobb a megoldás - az bizony hatással lehet a kapcsolatunk természetére és a biztonságos szexbe vetett bizalmunkra is. A nagyszerű szex a megfelelően kiválasztott fogamzásgátló módszerrel együtt lehetővé teszi számunkra, hogy ténylegesen elengedhessük magunkat, valamint biztosítja nyugalmunkat, amely segít lángra lobbantani a szenvedélyt.


[1] http://reports.mintel.com/sinatra/oxygen/brochure/id=637671

[2] http://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/female-condoms.aspx